24. června 2018 • 22:09

Kolumbie porazila 3:0 Polsko, které je bez šance na postup

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Kolumbie porazili v druhém utkání na mistrovství světa v Rusku Polsko 3:0 a udrželi si šanci na postup. O jasné výhře jihoamerického týmu rozhodli Yerry Mina, Radamel Falcao a Juan Cuadrado. Polsko dosud nezískalo ani bod a v posledním duelu skupiny H proti Japonsku už nemůže zabojovat o první účast v osmifinále od roku 1986.


V základní sestavě Kolumbie tentokrát nechyběl uzdravený nejlepší střelec minulého šampionátu James Rodríguez a v utkání zaznamenal dvě asistence. Kromě něj trenér José Pekerman do hry oproti duelu s Japonskem (1:2) od začátku poslal Barriose, Aguilara a Minu.

Polský kouč Adam Nawalka udělal ve startovní jedenáctce rovněž čtyři změny. Šanci v nové formaci 3-4-3 dostali čtyři hráči s maximálně deseti reprezentačními zápasy na kontě: Bednarek, Bereszyňski, Góralski a Kownacki.

Poláci z úvodního náporu nic nevytěžili a postupem času převzali iniciativu kolumbijští fotbalisté, i jim však zprvu ve finální fázi chyběla přesnost. Povedenou individuální akci předvedl v 36. minutě Cuadrado, který se prokličkoval do vápna, jeho pokus z úhlu ale gólman Szczesny vyrazil na roh.

Pět minut před přestávkou už se jihoamerický tým, který v Kazani podporoval i bývalý reprezentační brankář René Higuita, proslavený "kopem škorpiona", dostal do vedení. Quintero předložil míč ve vápně Rodríguezovi a ten nadýchaným centrem našel Minu, jenž hlavou nedal polskému gólmanovi šanci.

I po změně stran byli aktivnější Kolumbijci, jejich pokusům ale zpočátku chyběla přesnost nebo je zblokovala polská obrana. Obrovskou šanci měl v 58. minutě polský útočník Lewandowski, který si umně zpracoval dlouhý balon, proti jeho střele však včas zasáhl gólman Ospina.

Poslední dvacetiminutovka sebrala Polsku veškeré šance na body. V 70. minutě se po Quinterově pasu za obranu sám před Szczesným ocitl Falcao a bez problému vstřelil jubilejní 30. reprezentační branku. O pět minut později po Rodríguezově přihrávce z levé strany utekl polské obraně Cuadrado a zakončil přesně k tyči. Rodríguez se v sedmi utkáních na posledních dvou MS podílel na deseti gólech: šest vstřelil a u čtyř asistoval.

Deset minut před koncem se po standardní situaci snažil prosadit Krychowiak, ani on však neuspěl. Na druhé straně zastavili Poláci Uribeho patičku až u brankové čáry. V 88. minutě proti Lewandowského střele stihl zasáhnout Ospina. Kouč Pekerman tak na kolumbijské lavičce dosud neprohrál s evropským soupeřem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud