4. července 2018 • 20:15

Froome cítí úlevu, letošní Tour pro něj ale bude životní výzvou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome je rád, že se může po uzavření kauzy o podezření z dopingu plně soustředit na závodění. Zároveň ale na dnešní tiskové konferenci třiatřicetiletý cyklista týmu Sky připustil, že stojí z mnoha důvodů před největší výzvou svého života.


Mezinárodní cyklistická unie UCI v pondělí po devíti měsících uzavřela případ Britova překročení povoleného množství léku na astma při loňské Vueltě, když ho označila za nevinného. "Jsem rád, že jsem mohl udělat za celou věcí čáru a mohu se soustředit pouze na ježdění na kole. Vždycky jsem věděl, že jsem neudělal nic špatného. Z mých ramen spadla vážně obrovská zátěž," prohlásil před zhruba 150 novináři Froome.

Nebýt rozhodnutí UCI, patrně by o letošní 105. ročník nejslavnějšího etapového závodu světa přišel. Společnost ASO, která je organizátorem "Staré dámy", ho kvůli celé záležitosti s překročením povolené koncentrace salbutamolu odmítla pustit na start. Pondělní verdikt ale vše změnil a Froome vyrazí v sobotu z Noirmoutier za pátým titulem po letech 2013, 2015, 2016 a 2017.

Pětkrát na Tour opanovali celkové pořadí v minulosti Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Indurain, více titulů nikdo nemá. Pozornost ale Froomeův pokus poutá i proto, že před pěti týdny slavil vítězství na první letošní Grand Tour Giru d'Italia. Oba závody vyhrál v jednom roce naposledy Ital Marco Pantani (1998).

"Závod, který je přede mnou, bude za všech těch okolností největší výzvou mého života. Tím spíš, že jsem absolvoval Giro. Je to pro mě po všech stránkách nová situace," připustil Froome, který si tento dvojboj vyzkouší poprvé v kariéře. Giro v předchozích šesti letech pětkrát kombinoval s Vueltou, přičemž loni Tour i Vueltu, při níž odevzdal vzorek s nepovoleným množstvím salbutamolu, vyhrál.

Froome také připustil, že cítí, jak celá kauza vrhá stín jeho jméno. "Poškodilo to moji reputaci," přitakal s pocitem, že výsledky testů se neměly - přes naměřené nepovolené hodnoty - dostat na veřejnost.

Obavy z reakcí fanoušků v průběhu Tour nemá, přestože už se v minulosti setkal ve Francii s plivanci a před třemi lety ho dokonce jeden z diváků polil močí. "Cítím se bezpečně. Myslím, že kdyby měly být nějaké problémy, objevily by se už na Giru. A i tam jsem se cítil dobře, ačkoliv tehdy nebyla celá záležitost ještě vyjasněná," připomněl Froome.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud