9. listopadu 2018 • 12:31

Djokovič má i cenu za návrat roku, Federer opět vyhrál u fanoušků

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Novak Djokovič obdrží nejen trofej pro tenistu, který zakončil sezonu jako světová jednička, ale i za návrat roku. Hráči v hlasování ocenili jeho famózní návrat po operaci lokte. Asociace ATP dnes zveřejnila i vítěze dalších kategorií, u fanoušků opět vyhrál Roger Federer.


Jednatřicetiletý Srb Djokovič si trofej pro jedničku roku převezme až v neděli v londýnské O2 areně před začátkem Turnaje mistrů. Už dnes na galavečeru dostane cenu za návrat roku. I když po operaci ruky se v úvodu sezony trápil a v květnu byl až 22. hráčem žebříčku, ovládl pak Wimbledon, další grandslam US Open a rok končí na trůnu, byť mu k tomu pomohlo zranění Rafaela Nadala.

Španělský antukář převezme Cenu Stefana Edberga za sportovní chování, o níž rozhodují tenisté. Fanoušci už šestnáctým rokem za sebou zvolili nejoblíbenějším hráčem Federera a dopřáli mu již 37. cenu od ATP, což je jasný rekord. Sedmatřicetiletý fenomenální Švýcar vyhrál v lednu Australian Open a získal 20. grandslamový titul ve dvouhře.

Djokovičovy úspěchy pomohly k vítězství v anketě i jeho staronovému kouči Mariánu Vajdovi. Se slovenským odborníkem obnovil spolupráci v dubnu po konci se superkoučem Andrem Agassim i Radkem Štěpánkem, trenérem roku zvolili Vajdu jeho kolegové.

Tenistou s největším zlepšením je dvacetiletý Řek Stefanos Tsitsipas, aktuálně 15. hráč světa. Nováčkem sezony je o rok mladší Australan Alex de Minaur.

Ve čtyřhře zakončí rok v čele žebříčku rakousko-chorvatský pár Oliver Marach, Mate Pavič. Největší sympatie u fanoušků si získala nová dvojice Američanů Mike Bryan, Jack Sock. Od roku 2005 až do loňska přitom tuto anketu vyhrával Mike s bratrem Bobem, který je aktuálně zraněný.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud