19. listopadu 2018 • 15:48

Brankář Čech půjde po 25 letech na fotbal jako fanoušek

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Českým fotbalistům bude v dnešním utkání se Slovenskem přímo v hledišti fandit i brankář Petr Čech, který je se 124 starty rekordmanem národního týmu. Reprezentační kariéru sice už uzavřel, ale využije krátkého volna v Arsenalu, aby po 25 letech navštívil zápas čistě jako fanoušek.


"Poprvé od roku 1993 jdu na fotbal bez toho, aniž bych byl součástí jednoho z týmů. Těším se na to, ale sám nevím, jak se budu cítit," řekl novinářům Čech, který dorazil do Prahy hlavně proto, aby pokřtil svou autobiografii Můj život.

"Jsem rád, že mám možnost být na zápase osobně a že to uvidím, protože je to důležité utkání. Věřím, že se to výsledkově podaří. Poslední zápasy se výkony zvedly a jsem proto pozitivně naladěn, protože máme šanci to zvládnout. Poslední výsledky i výhra na Slovensku dodají týmu potřebné sebevědomí," dodal šestatřicetiletý gólman.

Reprezentační kariéru Čech uzavřel v létě 2016 a svého rozhodnutí nelituje. "Občas mě svrbí nohy, těch 15 let v reprezentaci nemohu zahodit za hlavu, ale zas mohu využít toho, že mám víkend volno, což se mi 20 let nestalo. Mohu si odpočinout, strávit čas s rodinou, chodit na zápasy dětí, což mi dělá velkou radost," prohlásil Čech. "Vím, že to moje rozhodnutí bylo správné. Nikdy se mi do hlavy nedostala myšlenka, že bylo špatné skončit předčasně," dodal.

Litovat konce nemusí i proto, že v brance český výběr rozhodně nemá starosti, jelikož Tomáš Vaclík, Jiří Pavlenka a Tomáš Koubek jsou jeho zdatnými nástupci.

"Trenéři mají tu výhodu, že mají tři vyrovnané brankáře, kteří mohou hrát. Jirka Pavlenka měl v Brémách výbornou sezonu. Tomáš Koubek také první sezonu v Rennes. Teď měl sice trochu pauzu, ale už je zpět v bráně a bude připravený chytat. A Tomáš Vaclík si dobré výkony z Basileje přenesl i do Sevilly a je to pro něj velký krok kupředu. Sevilla patří k nejlepším klubům jedné z nejlepších lig. Trenér tak má možnost ukázat na kteréhokoli z nich a nesplete se. V brance rozhodně problém nemáme," popsal Čech.

Rozhodování o jedničce pro kvalifikaci podle něj bude sice těžké, ale ať trenér Jaroslav Šilhavý vybere kohokoli z dvojice Pavlenka, Vaclík, chybu neudělá. "Záleží, jakou má představu trenér, ale může klidně poslepu vybrat jednoho z nich a bude to stejné," dodal.

Sám nyní prožívá situaci, kdy přišel v Arsenalu kvůli zranění o místo jedničky a v brance ho nahradil Bernd Leno. "Samozřejmě mě to mrzí, protože jsem měl vynikající vstup do sezony. Vyhrávalo se, ale pak přišlo zranění a teď musím čekat na příležitost, abych se mohl do branky vrátit i v lize," řekl Čech.

"Musím se maximálně soustředit na zápasy, ve kterých se do branky dostanu, abych trenérovi ukázal, že jsem pořád ve formě, že jsem připravený. Bude záležet, co se stane v budoucnu. Ale důležitější je, že se daří týmu. Když brankář chytá dobře, tak druhý gólman musí čekat. A já jsem teď ve fázi, kdy musím čekat," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud