Adam Nenadál
29. června 2012 • 18:08

Jak do NBA? Zdrhnout z Česka!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva Češi draftovaní do NBA dva roky po sobě? Před několika lety by to byla basketbalová sci-fi. Díky Janu Veselému a Tomáši Satoranskému je to nyní příjemná realita. A i když se Veselý se Satoranským potkají v dresu Washington Wizards nejdříve za rok (pokud půjde všechno podle plánů a předpokladů), lze bez nadsázky napsat, že v Česku právě začíná nová basketbalová éra.



NBA už totiž pro mladé české basketbalisty není nedostižným cílem či sladkým snem. Nastupovat proti Jamesovi, Durantovi, Bryantovi a spol. už není fata morgana. Veselý se Satoranským ukázali, že volba správné cesty může přinést sladké ovoce.

Ta cesta ovšem obsahuje jeden základní imperativ: Zmizet z Česka, jakmile je to jen trochu možné! Tuzemští trenéři dětí a mládeže (a za jejich nadšení, energii a basketbalové vědomosti je třeba se před nimi hluboce poklonit) sice dokážou připravit talentované hráče, ti ale často při klíčovém přechodu mezi muže vadnou v realitě českých klubů.

Domácí představa úspěšného basketbalového týmu totiž stojí na nákupu hotových hráčů ze zemí bývalé Jugoslávie nebo basketbalistů třetí až čtvrté kategorie z USA. Okamžitý „úspěch“ – za který se často považuje pouhé setrvání v nejvyšší české soutěži – je nadřazen trpělivé práci s mládeží, kterážto cesta by samozřejmě nezbytně obsahovala i několik obětovaných sezon s tučnou kolonkou proher na kontě.

Veselý a Satoranský vzali nohy na ramena hned, jak to šlo. A vyplatilo se jim to: v Srbsku, resp. Španělsku získali zkušenosti, naučili se profesionálnímu přístupu a zocelili se i po lidské stránce. Odměnou jim je vstupenka mezi basketbalovou smetánku.

Volba Washington Wizards, kteří sáhli na začátku druhého kola po Satoranském, mimo jiné ukazuje i na silnou pozici, kterou v klubu přisoudili Janu Veselému. Draftování krajana nelze vnímat jinak než i jako signál, že Veselý je nedílnou součástí budoucnosti Wizards. A to je po sezoně, kterou leckdo mylně hodnotil jako mírné zklamání, dobrá zpráva.

Nejhorší pozici mají v NBA týmy, které „šlapou vodu“ – to znamená, že nezačínají od začátku s mladými hráči, ale nepatří ani mezi favority na titul. Wizards jsou jednoznačně klubem v přestavbě, který sází na mladého rozehrávače Johna Walla a ještě pár sezon na ně nebude vyvíjen žádný větší tlak. Veselý i Satoranský jsou ve správném prostředí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud