Jan Jaroch
27. ledna 2015 • 08:10

Nový Tomáš Berdych vkročil do teritoria, kde už se může stát vše

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tlačil zápas do cílové čáry a v jeho tváři se nepohnul ani sval. Zavřený do sebe, koncentrovaný jen na příští míč. Nikdy si nemůžete myslet, že máte Rafaela Nadala pod pantoflem. Tomáš Berdych ukázal zkušenosti veterána, vydechl až, když padl poslední míč. A jeho soustředěná maska roztála v široký úsměv. KONEČNĚ. Konečně dostal španělského trýznitele.



Věděl, že musí na kurt přijít s něčím novým než v předešlých sedmnácti zápasech. Nikdy pro to nebyla lepší příležitost. Revoluce, kterou udělal v týmu, mu hrála do not.

Nový trenér Dani Vallverdu i kompletně změněná fyzická příprava pod Azuzem Simčičem mu daly jako hráči čerstvý nátěr. Je výbušnější, ohebnější, tudíž dokáže lépe operovat ze základní čáry a diktovat. Svůj forhend používá ve více variantách, útočí častěji a z lepších pozic. Sklízí za to ovoce.

Na konci poslední sezony již působil unavený, sešrotovaný stereotypem. Změny byly impulzem, který mu dal novou víru sama v sebe. To byl další velký rozdíl oproti předchozím utkáním s Nadalem . Tentokrát skutečně věřil, že to může dokázat. Když mluvil na tiskové konferenci před utkáním, neznělo to, že musí pracně přesvědčovat sám sebe, že tentokrát bude lépe.

Věděl, že má všechny nástroje, aby skutečně lépe bylo. Nadala mačkal po druhých servisech, povolil mu jich vyhrát jen 29 procent. Sám podával s úspěšností 66 procent, což je na něj úžasné číslo. Nenechal ho dýchat, stále diktoval. Rafa se ani nemohl opřít o proslavenou bojovnost, neexistovala jediná věc, které by se pod českou palbou mohl chytit.

Berdych oportunisticky využil jeho situace. S hráčem z top 10 se Nadal neutkal v ostrém duelu od French Open, po pauze je stále daleko od vrcholu sil, o čem svědčily až příliš tupé a často krátké údery z Mallorčanovy rakety.

To nastartovaný Berdych pálil ostrými, podruhé v životě postoupil do semifinále grandslamu bez ztráty setu a lze jen spekulovat, jak velkou rozbuškou do závěrečných kol turnaje pro něj může demolice Nadala být.

Španělský skalp je skvělý, pro něj ale nepřiletěl. Na konci akce u řeky Yarry se dává pohár, který chce. A český tenista udělal obrovský krok do teritoria, kde už je možné všechno.

Obrozený Berdych hraje s novou vírou, novými zbraněmi a starým cílem. A dává si skvělou šanci, aby bylo dobře. Možná nejlépe, co může být. Na nedělní ráno (9.30) bych si být vámi nic neplánoval.

Je to tam! Český tenista Tomáš Berdych po výhře nad Rafaelem Nadalem ve čtvrtfinále Australian Open
Je to tam! Český tenista Tomáš Berdych po výhře nad Rafaelem Nadalem ve čtvrtfinále Australian Open



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud