Jan Jaroch
11. února 2019 • 10:44

Pád ve Fed Cupu s Rumunkami? Mrzutost, která ale jednou přijít musela

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokusíme se tady šokovat, prohlásila na úsvitu ostravského utkání Simona Halepová. Její volba slov se zdála nadsazená. Bylo by šokem, kdyby postoupil rumunský výběr, jenž má ve svém středu tak skvělou hráčku - bývalou světovou jedničku a grandslamovou šampionku? Nikoliv. A tak je nutné také k porážce ve Fed Cupu, byť jim už Češky silně odvykly, přistupovat.



„Nejde vyhrávat stále dokola,“ opakovali kapitán Petr Pála i Karolína Plíšková . Velká vítězná éra se natahovala jako žvýkačka, kolikrát se ale balancovalo na hraně. Od začátku roku 2011 do konce loňské sezony vyhrály Češky 20 z 22 fedcupových mačů. Šestkrát zápas urvaly na krev až v rozhodující čtyřhře včetně fedcupových tří finále.

Je mrzuté, ale také vlastně logické, že se jednou muselo ucho od fedcupové mísy utrhnout. Nejde ale ignorovat ani fakt, že prostě dochází ke generační výměně, současný Pálův výběr byl složený ze tří mladic kategorie U23 a šestadvacetiletá Plíšková byla pomalu za veteránku.

Český tenis bude po jedenácti letech chybět v semifinále týmové soutěže a jde do dubnové baráže. Ta se nyní jeví jako zbytečná, neboť se v létě čeká fedcupová reforma. Od příštího roku se Světová skupina velmi pravděpodobně rozšíří a měla by se podle vize šéfa ITF Davida Haggertyho hrát stejným formátem jako nový Davis Cup, tedy s prvním kvalifikačním kolem v únoru a následným finálovým turnajem zřejmě v dubnu za účasti osmi či dvanácti týmů.

První tým fedcupového žebříčku by u téhle příležitosti neměl chybět.

Skoro se chce říct, že se vlastně nic nestalo. Plíšková s Kvitovou budou mít alespoň víc času na pronásledování svých individuálních cílů, obě rozjely ale sezonu skvěle. Vždyť před dvěma týdny nechybělo moc a hrálo se celočeské finále Australian Open…

Kapitán fedcupového týmu Petr Pála utěšuje Kateřinu Siniakovou po prohře s Rumunkami
Kapitán fedcupového týmu Petr Pála utěšuje Kateřinu Siniakovou po prohře s Rumunkami

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud