Jonáš Bartoš
20. června 2015 • 22:27

Dovalil se nebál riskovat. Trefil se s Klimentem i Frýdkem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Často používá vyhýbavé odpovědi, nerad odkrývá karty. Také spíš sází na jistotu, prověřené a připravené věci. Trenér Jakub Dovalil v klíčové chvíli změnil své tradiční postoje. Do bitvy o všechno poslal neotrkaného Jana Klimenta, nebál se posadit Ladislava Krejčího. Odvážná taktika sklidila úspěchy, český kouč se proti Srbsku dočkal jedné z nejsladších výher své trenérské kariéry.



Po mizérii druhého poločasu s Dánskem (1:2) trenér české jednadvacítky Jakub Dovalil musel něco udělat. Den před zápasem mlžil, dokonce tvrdil, že Ladislava Krejčího i přes herní trápení podrží a do akce ho pošle znovu. Neměl jasno ani o tom, jak složit útočnou formaci.

Nakonec si ale uvědomil, že v zápase o vše musí jednat. Nebyl prostor na ústupky. Krejčího posadil, na hrotu zůstal Kliment, pod ním Kadlec, napravo Skalák. Tahle útočná trojka hned zkraje zápasu rozpoutala v srbské defenzivě úplný tajfun!

Už v osmé minutě rozvlnil síť Kliment, pak zase. Po přestávce dokončil hattrick. Čtvrtý úder nebohým soupeřům přidal Martin Frýdek. Možná to osud tak chtěl, že branky v rozhodující chvíli stříleli hráči, které trenér Dovalil v základní sestavě na domácí EURO původně vůbec neměl.

Úchvatný příběh Jana Klimenta se bude rozebírat ještě dlouho. Skromný forvard z Jihlavy dokázal v jednom zápase nastřílet víc gólů, než jich dohromady stihl v dosavadní ligové kariéře. Dovalil ho vytáhl jako útočníka z nouze, když první zápas s Dánskem nemohl nastoupit Václav Kadlec a Watford zase nepustil Matěje Vydru.

Klimenta podržel i na druhý duel se Srbskem a vyplatilo se. To samé u Martina Frýdka, o kterém se definitivně přesvědčil až na soustředění v Kaprunu, kde na všech trénincích ukazoval ohromnou formu.

Český trenér nakonec vsadil na svůj instinkt, nebál se provést změny a slaví úspěch. Vedení FAČR, kde se Dovalilovi podle strahovských tamtamů příliš nevěří, prozatím ztratilo důvod k velké kritice. Demolice Srbska patří k tomu nejlepšímu, co kdy český mládežnický fotbal fanouškům nabídl.

Dovalil se možná přesvědčil o tom, že někdy se vyplatí říznout do kyselé rybičky. Ladislav Krejčí, vymodlená posila z áčka, se musí spokojit s rolí náhradníka. Pokud je soudný, tuhle roli přijme. Sám vidí, že Martin Frýdek na levém kraji hraje v životní formě.

Tohle nečekal nikdo v republice, smál se český hrdina Kliment
Video se připravuje ...

Skalák si protrpěl své: Je to důležitý krok, ale vyhráno nemáme
Video se připravuje ...

Frýdek: Byl to jeden z nejlepších zápasů, co jsme pohromadě
Video se připravuje ...

Hybš: Kliment mě nepřekvapil, vím z Jihlavy, jak pracuje
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud