Jonáš Bartoš
12. dubna 2016 • 16:21

Televize by měly spolupracovat. Tím prospějí celému českému sportu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová extraliga, dlouhá léta doména veřejnoprávní České televize, roztahuje křídla. Dohodu placeného kanálu O2  se Spartou a Libercem mohou brzy napodobit další kluby. Co to pro tuzemský sport obecně znamená? Měly by maximálně spolupracovat všechny zainteresované strany, aby se výsledný produkt, tedy sportovní přenos, dostal k co největšímu počtu fanoušků. To pak může zajistit stálý přísun financí, po kterém jednotlivé kluby hlasitě volají.



Dva extraligoví finalisté se rozhodli v českém hokejovém prostředí otevřít novou cestu. Směřování k placenému kanálu je logická věc, kluby potřebují finance a v televizních právech vidí značné rezervy. Šéfové Sparty i Liberce hledali inspiraci v jiných evropských ligách, případně ve fotbalovém prostředí, kde se už vysílací práva daří obchodovat.

K tomu, aby z přesunu na placenou zónu profitovali všichni včetně diváků, potřebují jednotlivé stanice spolupracovat. Namixovat koktejl přenosů a následného servisu tak, aby se dostal k co nejširšímu spektru příznivců.

To ovšem v některých případech zatím nehrozí. Například anglická Premier League by v českém prostředí měla od příští sezony běžet pouze těm příjemcům, kteří si objednají stanici Nová Digi TV. Majitelé O2 TV, kde v aktuálním ročníku běží dokonce na dvou kanálech (Digi Sport, O2 Sport), budou mít nejspíš smůlu. Majitelé licence pro Česko, Slovensko a Maďarsko, tedy Nová Digi TV, chce podle všeho nabídnout nejsledovanější soutěž světa na své jiné platformě.

Pro fanouška je tohle samozřejmě špatná varianta. Pokud si pořídil O2 právě kvůli Premier League, bude muset od nového ročníku pravděpodobně shánět nový satelit. V další sezoně, pokud by došlo ke změně majitele vysílacích práv, může být zase všechno jinak. To diváka nemůže bavit ani lákat a pak se raději anglického fotbalu vzdá, než aby před každou sezonu podepisoval novou smlouvu na televizní vysílání.

Mnohem atraktivnější pro fanouška bude, když se poskytovatelé televizního vysílání (aktuálně Nová Digi TV, O2 TV) společně dohodnou, aby anglický fotbal běžel zákazníkům obou firem. Logicky se tím zvýší sledovanost, rozhodujícího čísla pro to, zda je produkt pro majitele licence atraktivní, nebo ne. Vydělat na tom poté mohou všichni, včetně poskytovatele vysílání.

Sparta i Liberec půjdou na placený kanál. Skvělá zpráva pro hokej, tvrdí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud