Jonáš Bartoš
19. května 2016 • 16:12

Mládí vpřed. Schick dostává šanci, sbírat zkušenosti už mohl i Černý

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden nováček, ročník narození 1996. Patrik Schick se dostal do širšího výběru hráčů, kteří mohou jet na evropský šampionát. Ostatní mladé adepty Pavel Vrba opominul, včetně českého klenotu v Ajaxu Václava Černého. O něm kouč z různých důvodů ani pro přípravný kemp neuvažoval. Což je možná škoda, podobné talenty rychlostního, gólového ražení Česko momentálně nemá.



Pavel Vrba to na nominační tiskovce jasně naznačil. Po skončení mistrovství Evropy zřejmě několik pilířů stávajícího týmu ukončí reprezentační kariéru (týkat se to může Rosického , Plašila , Čecha , Lafaty , Sivoka či Kadlece ), prostor dostanou mladíci – trenér zmínil Juliše či Součka, už teď ukázal na Patrika Schicka.

Právě on jako jediný z neokoukaných tváří dostal šanci zabojovat už o EURO ve Francii. Dvacetiletý šikovný forvard, který se rozstřílel v jednadvacítce i v lize za Bohemians, je největším překvapením v 28členné širší nominaci. Vrba sondoval také sparťanského mladíka Lukáše Juliše, toho ale vyřadily zdravotní problémy.

Na další české talenty už nedošlo. Jméno Václava Černého, kterého si piplají v Ajaxu, se zatím v trenérových úvahách vůbec neobjevilo. Vrba o osmnáctiletém rychlíkovi ani neuvažoval, podle jeho slov do áčkového nároďáku ještě nedorostl.

Jeho argumenty – především malé zkušenosti a absence dostatečného počtu zápasů ve velkém  dospělém fotbale – lze pochopit. Jenže je tady i druhý pohled.

V Ajaxu naznačil obrovský potenciál

Český fotbal talent podobného ražení momentálně nemá. Černý patří mezi dravé, rychlostní typy, jde o šikovného leváka silného v soubojích jeden na jednoho. V Nizozemsku postupuje znatelným progresem, vyniká fotbalovou inteligencí a obrovskými ambicemi.

Své schopnosti Černý naznačil i na mezinárodním poli – zazářil vítězným gólem gólem v Evropské lize proti Celtiku, v české jednadvacítce přes nízký věk patří k velkým oporám. Když půjde vše podle plánu, po dlouhé době by Česku mohl vyrůst hráč světových kvalit.

Pavel Vrba má pocit, že Černý na áčko ještě nemá. Možná má pravdu, kdyby ale mladíkovi dal v přípravě na EURO šanci, třeba by změnil názor. Třeba by Černý na trénincích ukázal, že dokáže konkurovat hráčům jako je Šural , Zahustel , Krejčí či Vydra.

Z Černého mohl být překvapivý žolík pro velký turnaj. Když nic jiného, minimálně by přičichl k atmosféře prvního týmu, poznal by, jak to v šatně mezi Rosickým a spol. chodí. Což jsou zkušenosti, které by pro něj v dalším vývoji byly k nezaplacení.  

Trenér Vrba vybral hráče pro EURO! Jede Rosický, šanci má i Schick
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud