Jonáš Bartoš
30. července 2018 • 19:59

Plzeň novým kouskům (ne)naučíš. Mistra probral až návrat ke „klasice“

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

První poločas v Plzni? Upřímně, spíš fotbalová nuda, než něco, co by mohlo zdobit českou Fortuna ligu. Favorizovaná Viktoria přimáčkla Liberec až ve druhém poločase. Ve chvíli, kdy trenér Pavel Vrba s příchodem Aleše Čermáka vrátil mužstvo do klasického rozestavení na jednoho útočníka. Pokus se dvěma hroty (Krmenčík, Řezníček) tentokrát nevyšel a západočeský kouč si opět může mnout ruce, že správným zásahem do zápasu nasměroval tým ke třem bodům.



Trenér Vrba s mužstvem v letní přípravě driloval nové herní varianty. „Bezpečnější“ s třemi, chcete-li pěti obránci pro zápasy se silnými oponenty v Lize mistrů, pak i možnost s dvěma hrotovými útočníky.

Vzhledem k formě Jakuba Řezníčka, který výrazně přispěl k výhře v úvodním kole na Dukle (3:1), trenér Vrba zvolil variantu se dvěma hroty i v pondělí v Doosan Areně proti Liberci. Výsledný efekt ale kouče spíš utvrdí v tom, že experimentovat se příliš nevyplácí.

Západočeši v první půli nebyli ve své kůži, nedostávali se do kvalitních kombinací, ze kterých plynou gólové šance. Rozehrávka i kombinace vázla, všechno domácím hrozně dlouho trvalo. Scházel i rychlejší pohyb a větší nabídka.

Řezníček sice neodehrál špatný poločas, trenér Vrba ale o přestávce navrátilce z hostování v Olomouci stáhl. Na plac šel Aleš Čermák, s jehož nástupem se Plzeň vrátila do obvyklého rozestavení 4-2-3-1.

Parta kolem Limberského a spol. má tuhle variantu nejvíc zažitou, vrytou pod kůži pomalu jako své DNA. Za sedm uplynulých let, kdy se v Plzni hraje tímhle stylem jen s drobnými úpravami, všichni na hřišti dokonale ví, co a jak mají hrát.

S pátým záložníkem přibyl domácím jeden muž uprostřed pole, Západočeši pak rázem zvedli obrátky a v místech, kde se zápasy často rozhodují, najednou začali víc dominovat.

Trenér Vrba měl znovu šťastnou ruku – Čermák hru výrazně zvedl, navíc se podílel i na vítězné brance Michaela Krmenčíka, kterému ve vápně přiťukl centrovaný balon od Jana Kopice. Minulý týden zápas Plzni rozhodli střídající Hořava s Řezníčkem, o týden později s Libercem pomohl další kvalitní žolík.

Vrbovi zápas zároveň ukázal, že varianta se dvěma forvardy se hodí v určitých fázích zápasu, ale nejspíš už ne tolik jako hlavní model, se kterým tým vstupuje do utkání. 

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Liberec 1:0. Viktoria znovu zabrala po půli a zaslouženě vyhrála
Video se připravuje ...

Plzeň - Liberec: Kozáčik málem vyrobil obří Minelu, na Vrbu šly mdloby
Video se připravuje ...

Plzeň - Liberec: Kopic krásnou technickou střelou trefil tyč
Video se připravuje ...

Plzeň - Liberec: Tyč! Po Chorého hlavičce se vytáhl Hladký
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud