Karel Häring
7. ledna 2013 • 13:33

Torresi, Ba(cha) na Dembu. Viktoriáni, pozor na Cavaniho!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PĚT ZAJÍMAVOSTÍ VÍKENDU | O Barceloně, která vyrovnala téměř sedmdesátiletý rekord, o vynikajícím startu Demby Ba a nové role roli Carlose Téveze – osobního psychologa Maria Balotelliho.



Barca – téměř rok bez nuly

Co by to byl za víkend, aby během něj Barcelona, případně Lionel Messi, nevyrovnali, či nepřekonali nějaký rekord. Výjimkou nemohlo být ani první lednové kolo španělské La Ligy. Když se Xavi v 10. minutě prosadil proti Espanyolu (4:0), zajistil nejen vedení svého týmu v derby, ale zároveň se postaral o vyrovnání dosavadního maxima v počtu utkání v řadě (36), v nichž se tým alespoň jednou střelecky prosadil.

Barcu tak dělí jediné střetnutí od překonání svého rekordu z let 1942 až 1944. Její současná série se navíc blíží k ročnímu výročí, naposledy vyšla naprázdno 28. ledna na hřišti Villarrealu (0:0).

Cavani – sedmý hattrick

Viktoria Plzeň má v této pohárové sezoně štěstí na soupeře, kteří mají ve svém středu mimořádně produktivní kanonýry. Sotva ji v srpnu zařadili do skupiny s Atlétikem, zaznamenal Radamel Falcao v Superpoháru s Chelsea hattrick.

Také Edinson Cavani, snajpr Neapole, dlouho neotálel se svým představením. Do nového roku vstoupil třígólovým zápisem v utkání Serie A proti Zemanově AS Řím. Pro pětadvacetiletého Uruguayce je to už jeho sedmý hattrick v barvách SSC Neapol, zároveň má na kontě 25 gólů v posledních 23 soutěžních duelech. Falcao proti Plzni ani jednou nenastoupil, jenže tentokrát bude mít Viktoria asi smůlu. Cavani nastupuje v Evropské lize pravidelně – a během pěti podzimních startů si připsal sedm branek.

Torresi, Ba(cha) na Dembu

Ten kontrast ani nemohl být větší. Jestliže Fernando Torres potřeboval na svůj premiérový gól za Chelsea čtrnáct zápasů, lednová posila Demba Ba se prosadila hned po pětatřiceti minutách svého debutu. A chladný výraz ve tváři španělského útočníka po obou trefách nového konkurenta v utkání proti Southamptonu jako by jen dokresloval celou situaci.

O tom, proč by si měl Torres na senegalského útočníka dávat pozor, hovoří nejen aktuální forma, ale i dlouhodobější statistiky. Od svého debutu v Premier League v lednu 2011 nastřílel Ba v soutěžních utkáních celkem 38 branek (West Ham, Newcastle, Chelsea) – o osm gólů víc než Torres.

Outsider prohrál, ale získal sympatie

Zatímco tým čtvrté skotské ligy Elgin City před časem musel odložit zápas s Rangers, protože prodal víc vstupenek, než je kapacita jejich stadionu, anglický Mansfield Town předvedl mnohem sympatičtější gesto. V neděli hostil klub z páté nejvyšší soutěže v rámci 3. kola FA Cupu slavný Liverpool a rozhodl se, že v rámci uctění památky 96 obětí tragédie v Hillsborough nechá v sektoru oddělující domácí a hostující příznivce stejný počet volných sedaček.

Každá z nich pak měla jmenovku jedné z obětí. Škoda, že v tomto duchu nepřistoupil k utkání i Luis Suárez, který vstřelil svůj gól po evidentním hraní rukou.

Jak rebel pomáhá „bláznovi“

Dobře míněné rady, hrozba pokut či „poslední šance“ před prodejem. Nic z toho nedokázalo přimět Maria Balotelliho od toho, aby přestal tropit hlouposti.

Ovšem teď se možná všechno změní. Své poradenské služby nabízí italskému útočníkovi jeho spoluhráč Carlos Tévez. Argentinec, který většinu minulé sezony sám prostávkoval, a patřil k největším rebelům v kádru trenéra Roberta Manciniho.

„Snažím se Mariovi pomoct, mluvím s ním osobně, jak na hřišti, tak mimo něj. Byl jsem v minulosti v podobné situaci jako on,“ prohlásil „Carlito“ s tím, že nechce, aby Balotelli udělal stejné chyby, kterých se dopustil on. Kdyby Tévez dokázal udržet italského parťáka od jeho bláznivých kousků, byl by to asi jeden z jeho největších úspěchů v kariéře…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud