Lukáš Tomek
15. června 2016 • 14:35

Ubrečený Ronaldo chtěl Islanďany ztrapnit, ale trefil se jen sám do sebe

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cristiano Ronaldo je úžasný fotbalista. Jeho arogantní výroky po překvapivé remíze Portugalska s Islandem ale také jasně ukázaly, proč ho řada fanoušků i přes jeho umění nemusí. A proč o něm mluví jako o nafoukané hvězdě a produktu marketingových agentur.



„Nepokusili se vůbec o nic. Jen bránili, bránili, bránili a hráli na protiútoky. A nakonec měli štěstí,“ začal Ronaldo po zápase svou ukřivděnou show, kterou nakonec završil pohrdavou poznámkou: „Když jsem viděl, jak slaví remízu, měl jsem pocit, že šampionát vyhráli. Bylo to neuvěřitelné. Podle mě předvedli malost, se kterou na turnaji nemůžou nic dokázat.“

Malost tu ale prokázal především Ronaldo. Island proti Portugalcům odehrál historicky první zápas na velkém turnaji typu evropského či světového šampionátu. A i když Portugalci opravdu po většinu zápasu na hřišti dominovali, Seveřané předvedli nejen účelný, ale i bojovný výkon.

Ano, především se bránili. Ale například na rozdíl od českého či severoirského týmu podnikali zvlášť ve druhé půli nebezpečné kontry s jasnou ambicí zaskočit favorita. A nakonec neměli daleko dokonce ani k vítězství.

Navíc když se podíváte na celkový vývoj islandského fotbalu za posledních deset let, musíte smeknout. Systematická práce s mládeží, obrovské investice do zázemí včetně proškolených trenérů – to všechno se začíná nejméně lidnaté zemi, která kdy na EURO hrála (cca 300 tisíc obyvatel), jednoznačně vyplácet.

Z fotbalového outsidera je především proto nyní již tým schopný trápit i velké favority. V kvalifikaci se o tom přesvědčili Nizozemci, nyní i velký Cristiano. Ano, kreativitou a technickými finesami, které jsou vlastní třeba Ronaldově partě, Islanďané neoplývají. Ale fyzička, přímočarost, rychlost i organizace hry je jednoznačně zdobí.

Ronaldův hloupý výrok bude mít nejspíš dvě příčiny. Zaprvé - tahle superstar evidentně neumí prohrávat (ani remizovat). Jeho frustrace z neproměněných šancí i špatně rozehraných přímých kopů v závěru zápasu evidentně sehrála své.

Už během utkání bylo vidět, jak moc chce Ronaldo boj s těmi otravnými islandskými trolly sám rozhodnout. Proto nenahrával, proto přímé kopy z 35 metrů nerozehrával, ale chtěl míč za každou cenu poslat do šibenice.

A druhá příčina, proč Ronaldo takhle hloupě brečel? Velmi pravděpodobně o úžasném islandském příběhu, jehož vrcholem byl právě včerejší zápas a první bod, vůbec nic nevěděl. V jeho světě plném zrcadel, které cosi šeptají jen o tom jediném nejúžasnějším hráči na světě, není nejspíš místo pro nic dalšího…

Jsou šampioni velcí na hřišti i mimo něj. Ronaldo však do té druhé skupiny nepatří.

Více o EURO 2016 čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud