Lukáš Tomek
Premium
22. března 2018 • 05:00

Kauza Koukalová? Hlavní problém byla uštvaná duše, ne bolavá lýtka...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proč letošní olympijská sezona proběhla bez Gabriely Koukalové? Po měsících mlčení a mlžení je jasněji. Zpověď slavné biatlonistky pro časopis Glanc je až brutálně otevřená. A vcelku jasně z ní vyplývá, že 28letá žena prostě nevydržela extrémní tlak, pod kterým se v posledních letech ocitla, a uštvaná se zhroutila. Fyzicky, ale hlavně psychicky. Dost možná i proto, že chtěla až příliš plnit sny a plány lidí kolem ní.



Od léta se informace o stavu Gabriely Koukalové více méně točily hlavně kolem jejích bolavých lýtek. „Nevíme přesně, co je příčinou, ale nemůže se kvůli nim zapojit do tréninku. Uvidíme, jestli se to zlepší,“ znělo po několik měsíců neurčitě od představitelů českého biatlonu.

Sama Gabriela Koukalová to moc nerozporovala. I proto, že veřejně téměř nemluvila. Jednu z mála výjimek udělala na konci minulého roku v rozhovoru pro deník Sport. Tehdy naznačila, že za jejími problémy může stát i změna techniky běhu na lyžích.

Už tenhle výrok vyvolal v českém biatlonu malou bouři, protože byl logicky interpretován i jako útok na do té doby oslavovaného trenéra Ondřeje Rybáře. Poslední výpověď mistryně světa a vítězky Světového poháru pak ale ukazuje, že hlavní příčina zůstávala skryta hluboko pod povrchem. A že nešlo zdaleka jen o lýtka a techniku běhu, ale především o uštvanou a možná i bolavou duši.

Proč si to myslím? Jakou roli sehrála v její kariéře věta, kterou jí v dětství řekla maminka? Kterou ze Čtyř dohod k cestě za osobní svobodou tím popřela? Proč je těžké být národním pokladem? A vrátí se nejlepší biatlonistka české historie do biatlonového týmu? Hodně otázek, ale začněme pěkně po pořádku.

Především se upřímně řečeno vůbec není na místě divit tomu, že Koukalová obřímu tlaku podlehla. Pozornost, pod kterou se v předchozích čtyřech sezonách žila, byla extré

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud