Martin Hašek
19. ledna 2016 • 12:46

Doping na Velké pardubické? Neštěstí bez konspirace

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to obrovská sportovní tragédie, která má přesah i do soukromých životů postižených. Hnědák Nikas běžel Velkou pardubickou pod vlivem dopingu a s téměř stoprocentní pravděpodobností bude vymazán z vítězné listiny. Vedení českých dostihů ale situaci zvládlo profesionálně a s přehledem.



Žokej Marek Stromský si přidal další k neuvěření smolný zářez své kariéry, majitel původně vítězného koně Petr Kupka má také své za sebou, jeho první dva koně, Mr. Risk a Tedd, při dostizích zahynuli.

Pro zástupce stáje, která je na křížové cestě, během níž po očekávaném rozhodnutí pořádkové komise Jockey Clubu přijde o vítězství ve Velké pardubické, to bylo v úterý hodně těžké ráno.

„Chtěl bych vám všem říct, že to bylo pro mě těžké rozhodnutí, dnes přijít a před vás předstoupit,“ prohlásil Petr Kupka v pražském hotelu Paříž, při tiskovce, kde se veřejnost dozvěděla výsledek Nikasových kontrolních testů.

Kupka ale přišel a stejně jako trenér Stanislav Popelka čelil televizním kamerám a fotoaparátům. Bylo to pro ně drsné, ale přesně takhle to má být. Jasná čísla, jasná slova. Žádné dohady, spekulace a konspirace.

V jedné ze svých nejtěžších chvil tak české dostihy paradoxně ukázaly, že jsou na správné cestě vystoupit z provincionality a amatérismu, který donedávna paralyzovaly sport, na který běžně chodí víc lidí než na fotbalovou ligu, a který má svou perlu ve Velké pardubické.

Doping jejího vítěze je průšvih, ale především pro postiženou stáj, která hodlá kvůli kontaminovanému krmení žalovat výrobce. Je to nepříjemná věc, která se ale stává.  Před dvěma lety to poznala i anglická královna, jejíž Estimate byl rovněž kvůli kontaminovanému krmení diskvalifikován ze slavného Gold Cupu během mítinku Royal Ascot.

Je to průšvih, ale české dostihy se mu postavily čelem a posílily tak důvěryhodnost svého sportu.

Vítěz Velké pardubické Nikas dopoval. Co si myslí jeho majitel i trenér?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud