Miroslav Horák
18. května 2012 • 00:15

Slastný postup do semifinále, trojí satisfakce naráz!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ze zápasů se Švédskem se mi dlouhodobě zvedá žaludek. Na vrcholných akcích je v posledních letech prakticky neporážíme, připisujeme si jednu bolestivou porážku za druhou. Co prohra, to vyřazení. Bývá to obvykle stejné: hráči i fanoušci si opakují: Teď už to na Švédy vyjde! Určitě ano! Nemůžeme mít přeci pořád takovou smůlu!



Ale realita je jiná. Pozorní a vždy nesmírně kompaktní Seveřané pochytají české akce, sami udeří a pak hru kontrolují až k cíli. S výjimkou semifinále na zlatém šampionátu v Německu 2010 to jde ve stejném tónu od olympijského Turína 2006.

Smutek ve finále v Rize tentýž rok.

Drásavá porážka ve čtvrtfinále mistrovství v Quebeku 2008.

Rok poté to samé ve stejné fázi na turnaji ve Švýcarsku.

A loni? Jágrův tým měl na zlato, odchod sklopených hlav ze semifinále bolel neskutečně.

A buďme upřímní, kdo z vás čekal, že proti nadupanému hvězdnému týmu Češi uspějí ve čtvrtek večer? U nich doma!

Já sice tomuto týmu věřil, pořád, ale byl jsem na vážkách. Tomu odpovídal i můj tip 3:3 po 60 minutách. Byl jsem si jistý, že se Češi precizně nachystají, ovšem síla soupeře varovala. Nástup českého týmu do boje ve mně však rozprášil pochyby.

Tohle byl hokej! Tohle bylo to odhodlání, co hráči dva týdny slibovali! Neudělali snad jediný špatný krok, až na malé chybičky skvěle plnili úkoly zadané koučem Hadamczikem.

Ten pro zápas roku naordinoval pozměněnou obranu středního pásma a Švédové se na ni vymlátili. Od prvního momentu to byl v českém podání náramně sebevědomý a poctivý výkon. V čele s novou kometou českého hokeje Jakubem Kovářem. Páni, to byla zase bravura…

Za tohle přeci musí přijít odměna, říkal jsem si. Byly to nevídané nervy, Čechům přálo i štěstí. Ale víte, proč? Protože za ním oddaně šli.

Veliká radost na české střídačce
Veliká radost na české střídačce

Slastný závěr přinesl snad trojí velkou satisfakci. Pro Milana Michálka, jenž se ke svému vrcholnému momentu v reprezentaci protrápil hluchou koncovkou v minulých zápasech. Pro Petra Nedvěda, jemuž Švédové před 18 lety vyrvali olympijské zlato z rukou, převlékl kanadský dres za český a zúčtoval s minulostí.

Pocit zadostiučinění teď oblažuje i Aloise Hadamczika. Čtyřikrát jej Švédové podusili na velkých podnicích, teď jim to konečně vrátil. A i s úroky! U nich ve stockholmském obýváku, to chutná dvojnásob.

A ještě z jednoho důvodu na trenéra padla mimořádná úleva. Před šampionátem se dohodl na nové tříleté smlouvě s hokejovým svazem. Mnozí nechápali, proč tak dlouhou smlouvu? A proč zrovna před turnajem?

Čtvrteční česká paráda přinesla odpověď… 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud