Pavel Janega
23. dubna 2012 • 04:30

ANALÝZA: V čem Guardiola selhal a proč s Mourinhem propadl

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Realu Madrid zvládli sobotní El Clásico vítězně a na půdě Barcelony zvítězili 2:1. Tím nejenže navýšili v tabulce náskok na sedm bodů a přiblížili se k titulu, ale také šlágr Primera Division po letech ovládli takticky. Ovšem plán Josého Mourinha nemusel po individuálních chybách hráčů vyjít. Minimálně dvakrát se Real spoléhal na štěstí.



Real nastoupil v rozestavení 4–2–3–1, zatímco systém domácích by se s ohledem na Alvésovo vysouvání do útoku dal označit spíš jako 3–4–3. Guardiola tím posílil křídelní pozice, ale oslabil defenzivu. Po rychlostní stránce při útocích soupeře nestíhala, byť se na pozici stopera zasouval štítový záložník Busquets. Byl to risk, který Barceloně nevyšel.

Ve středu hřiště jinak dominovala, měla zde více hráčů a prostoru. Ale držení míče 72% v její prospěch Mourinha netrápilo. Vše bylo dané tím, že se od první minuty zaměřil na prostory před šestnáctkami. I proto byly obranné a útočné řady tak daleko od sebe. Aktivní hrou v těchto prostorech Real navíc v první půli nepustil Barcelonu ke své hře, jíž svými nespočet přihrávkami leckdy dostává protivníky pod psychický tlak.

Po přestávce se Mourinhův celek stáhl do hlubšího bloku. V náročném napadání nepokračoval. A z toho pramenily šance domácích. V té největší Tello neuspěl, o něco později Alexis Sánchez už vyrovnal. Ale místo drtivého tlaku Barcelony, ke kterému se schylovalo, přišel brejk zakončený gólem Ronalda.

Nejméně dvakrát měl Real bez ohledu na dobře zvolenou taktiku pořádné štěstí, že hráči Barcelony nebyli schopni skórovat a individuálních chyb využít. Koncovka byla špatná a víc šancí si nevypracovala, neboť ani Lionel Messi nebyl ve své kůži. Hráči Realu k němu okamžitě přistupovali, což znemožňovalo jeho snahu podporovat ofenzivu Barcelony. V zápase se celkem 58x dotknul balonu, ale ani jednou nevystřelil na branku...

Je otázkou, jak moc také ovlivnila zápas rozhodnutí Pepa Guardioly posadit na lavičku Gérarda Piqueho a nasadit dvojici Thiago-Tello. Minimálně to všechny překvapilo. José Mourinho naopak vsadil na osvědčenou jedenáctku, přestože v týdnu prohrála s Bayernem Mnichov.

BRANKA KHEDIRY - 0:1 pro Real
Stoper Pepe má při zahrávání rohového kopu kolem sebe až moc volného prostoru. Následný hlavičkový souboj s Adrianem vyhrává. Brankář Valdés centr podceňuje. Vybíhá, pak se zase vrací do branky. I to ovlivňuje, že balon vyráží pouze k Puyolovi, který v rychlosti nedokáže balon odkopnout. Okamžitě k němu přistupuje Khedira (spolu s Ronaldem neobsazený) a dostává míč do branky. Dvojice Alvés-Mascherano všechno pouze sleduje 1-2 metry od situace.

První gól zápasu Khediry.Foto iSport.cz

ZAHOZENÁ ŠANCE XAVIHO
Xavi si naráží s Messim, kterému věnovala obrana Realu Madrid největší pozornost po celý zápas. V tomto případě to ale s důrazem na presink přehání a zapomíná na nabíhajícího Xaviho. Tomu nevěnují žádnou pozornost ani v době, kdy dostává geniální pas právě od Messiho. Xavimu uvolňuje cestu Sergio Ramos, který se poněkud zbytečně rozbíhá proti argentinskému útočníkovi. Všimněte si, jaký shluk hráčů Realu je u Messiho, když se Xavi řítí sám na branku.

Nevyužitá příležitost Xaviho za stavu 0:1.Foto iSport.cz

ZAHOZENÁ ŠANCE TELLA
Obránci Realu sledují Thiaga s míčem a nikoho jiného, včetně pravého beka Arbeloy, který za sebou nechává nabíhajícího Tella. Ten přebírá perfektní pas od Thiaga, jenže nabídnutou šancí pohrdá. Sám před brankářem Casillasem posílá balon vysoko nad.

Zpackaná šance Tella za stavu 0:1 pro Real.Foto iSport.cz

BRANKA ALEXISE - 1:1, Barcelona srovnává
Lionel Messi se rozbíhá s míčem a před vápnem naráží na bílou zeď složenou ze tří hráčů Realu. Daří se mu však balon posunout na Iniestu, proti kterému vystartoval Arbeloa. Ani ten ovšem nedokáže akci Barcelony utnout. Ta pokračuje u Tella, kterého defenziva "bílého baletu" nechává opět volného. Casillas jeho pokus vyráží k Adrianovi, jehož následnou střelu nešťastník Arbeloa posílá k noze Alexise Sáncheze. Ten nadvakrát pokořuje Casillase.

Branka Alexise Sáncheze, kterou srovnal skóre na 1:1.Foto iSport.cz

BRANKA RONALDA - 1:2 pro Real
Celá akce Realu je založená na dokonalém pasu Özila, jemuž stačí dva doteky, a hledá nabíhajícího Ronalda. Toho absolutně nestíhá stoper Mascherano, nechá se předběhnout a během chvilky se portugalskému expresu dívá na záda a na to, jak obchází Valdése a strhává vedení opět na stranu Realu.

Akce před gólem Cristiana Ronalda na 2:1.Foto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud