Pavel Ryšavý
13. dubna 2017 • 07:57

Bronzový Mountfield vystoupil ze stínu. Důležité budou další kroky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle byla sezona, ve které hradecký Mountfield vykročil ze stínu na světlo. Poprvé v historii postoupil ze čtvrtfinále, bere bronz za třetí místo, pro příští sezonu si zajistil účast v Lize mistrů. Opustil šedivou zónu s názvem lepší průměr. Dokázal to. Jednou. Teď přichází období, aby nastavil chod v organizaci tak, že půjde o pravidlo. Aby přestal být lovený, ale začal být lovcem.



Mezi moje nejsilnější zážitky z play off bude patřit odcházení kapitána Jaroslava Bednáře do kabiny po semifinále číslo šest. Dal rozhovor televizi a pomalu se šoural prázdnou chodbou v brněnské DRFG Aréně do hradecké šatny. Spoluhráči už tam seděli, ale nebylo to slyšet.

Ticho.

Nikdo do ničeho nekopal, neřezal hokejkou do stolu, neřval. Do šatny nebylo vidět, ale vlastně to nebyla třeba. Smutku tam bylo víc než v království, kde sežral drak princeznu.

Bednář opřel hokejku o zeď, spíš tak nějak ledabyle, bylo slyšet, jak klouže po zdi, až se zastavila o ostatní kolegyně. Z kabiny nebylo slyšet nic. Až po pár minutách plácání dlaně o dlaň. Vyřazení v Brně bolelo, ale ve výsledku pro Hradec tenhle výsledek úspěchem zkrátka být musí.

Už třeba jenom kvůli tomu, že pořád je v Česku vnímán jako klub z periferie.

Smutek brzy přejde, desky s titulkem 2016-2017 se zaklapnou a strčí do skříně. Začnou se psát nové příběhy. A na těch bude záležet, jestli se pozice Mountfieldu změní. Zatím platil za antilopu, která dovede docela slušně pádit a nenechá se sežrat. Možná začal přerod ve lva, který na ostatní cení zuby, taková změna v potravním řetězci o level výš.

První předpoklad je splněn. Finanční stabilita. Mountfield sice nepatří ke klubům, které lámou platové rekordy. Na druhou stranu, co mají hráči slíbeno, to dostanou a včas. Tahle pověst je na trhu důležitá. To samé stabilita na trenérském můstku. Žádný kolotoč, ale repete i na další ročník pro trenérský štáb Václav Sýkora + Pavel Hynek + Tomáš Martinec.

Klub hraje extraligu už čtvrtý rok a zájem o hokej neopadá, fanoušci dál korzují s klubem po republice, při domácích zápasech se daří ochozy slušně nacpat. Takže? Další fajfka. Taky v pohodě.

Navíc pokaždé končil Mountfield v první šestce, nikdy nemusel ani do předkola. I ten, kdo pochyboval, postupně začíná vidět, že tady se hokej zkrátka dělá slušně.

Aby se klub posunul okamžitě zase o něco dál, potřebuje dva top útočníky a diskutovaná jména Petr Koukal s Janem Buchtelem do téhle linky přesně zapadají. Pokud je Hradec zvládne přivábit, získá přesně ty top hráče, kteří dovedou tým vystřelit ještě výš.

Další věc je, jak dál dlouhodobě. V kategorii dospělých se ve městě hrála dlouho jen první liga, nejlepší hráči odcházeli jinam, Hradec nelákal. Teď už ano. Má reprezentanty v mládežnických výběrech, draftovaného Filipa Hronka na farmě Detroitu, talentovaného brankáře Tomáše Vomáčku v zámořské juniorce. K okamžitému úspěchu může mít Mountfield blízko s Koukalem. K tomu, aby se celkově sunul dál, potřebuje, aby se za pár let psalo o mladých jménech z jeho líhně. Když zvládne svoje odchovance zabudovávat do kádru, ti pak začnou hrát významnější role než jsou ty ve čtvrté lajně, pak bude Mountfield velký vítěz a pevná značka se vším všudy.

Organizace jde správným směrem, ale doba budování ještě neskončila.

Kometa Brno - Hradec Králové: Euforie v Brně! Hynek Zohorna vystřelil Kometě postup do finále
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud