Pavel Ryšavý
26. října 2018 • 05:00

Krok A: Pardubice vyhodily Holaně. Krok B: Nikoho za něj nemají

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od nástupu Dušana Salfického do křesla generálního manažera se zdálo, že v Pardubicích konečně zavládne klid a řád. Aha, tak ne. Tým s největší spotřebou trenérů za posledních pět let se zase pustil do akce, Miloš Holaň je pryč. Den před zápasem s Hradcem. I když dobře, dejme tomu, to se stává. Hodně divoce ale vypadá jeho náhrada. Břetislav Kopřiva a Otakar Janecký? To se jeví jako poslední řešení z posledních.



Miloš Holaň hodně spoléhal na starší hráče, věřil jim až příliš a jejich špatná výkonnost mu v Pardubicích ukončila angažmá. Je pravda, že nebyl úplně nejoblíbenějším trenérem v historii klubu. Dost šlapal po mladých hráčích, kteří jeho metody někdy vnímali tak, že jsou za hranou. Někdy možná i byly. Na druhou stranu, trenér není u týmu od toho, aby si dělal kamarády a získával pozvánky na rodinné obědy. Má dělat výsledky. Ty Holaň měl. Pardubicím vyloženě zachránil zadek.

Do klubu přišel ve chvíli, kdy se vlády nad Dynamem chopilo v kritické chvíli město, tedy Dušan Salfický a organizace padala do baráže. Na začátku roku 2017 trenéři brali tuhle adresu jako místo, kde se dá maximálně spáchat úspěšná profesní sebevražda. Z překvapivého spojení Holaň + Pardubice nakonec rezultovala splněná mise. Klub se udržel. V minulé sezoně si dal trenér za cíl, aby z Pardubic udělal bandu buldoků, což taky vyšlo, vyskočilo z toho senzační šesté místo a sedmizápasová čtvrtfinálová série s Třincem. Tedy výsledek těžce nad plán.

V téhle sezoně bolely z pardubického hokeje oči. Rozkouskovat, dotlačit, přetlačit, vyhodit... Nakonec prohrát. Takhle aktuálně vypadá Dynamo sezony 2018/2019. Teď propustilo trenéra, sáhlo k tomu nejsnazšímu řešení při první vážnější krizi. Když byl Dušan Salfický ve stejné situaci před rokem, Holaňovi věřil. Pak přišel zázračný výsledek ze Sparty a tým se nastartoval. Teď už generální manažer na zázrak čekat nechtěl. Škrtnul trenérovu historii v klubu a ukázal mu dveře, přestal v něm vidět toho pravého.

Ve výsledku mi ale připadá, že se klub dostal do fáze paniky, neví, co dál. Použil žolíka, nový impuls, jak se vyhazovu trenéra říká. Ale spíš tak nějak polovičatě. Co může být za nový impuls, když se na lavičku postaví Břetislav Kopřiva, který u týmu stejně působil v roli skauta? S ním Otakar Janecký? Hokejová legenda, ale s veškerým respektem k jeho velké kariéře, nikdy nedokázal, že by měl být dobrým trenérem a mohl pracovat na dennodenní bázi v klubu. Takových šancí spotřeboval už dost.

Abyste to nechápali špatně, Kopřiva je muž, který hokeji rozumí. V hokejovém prostředí si každý cenní jeho pohledu na hru, má skvělé oko na hráče, v 68 letech obrovské zkušenosti, s Chomutovem třeba postoupil do extraligy. Je odborníkem, který nikdy nebyl extra vidět, ale ví a vidí, plus každý hlavní trenér, pod kterým pracoval, na jeho hlavu vychrlí tunu superlativů. Na druhou stranu, plnohodnotně extraligový tým vedl jen jednou v životě, v sezoně 2005-2006 stál na lavičce Vsetína. Teď se dostává pod obrovský tlak, kdy musí tahat Dynamo z hodně lepkavé kaše a hned v pátek v derby s Hradcem. Na Kopřivu bude upřena pozornost, co vymyslí, co změní a kudy se hra bude ubírat dál. Celoživotní herec malých rolí má najednou Hamleta!

Klub udělal krok A, propustil Holaně. Vypadá to ale, že neměl připravený krok B. Však taky Pardubice tvrdí, že Kopřiva s Janeckým povedou mužstvo dočasně. Ale tohle slovo se používalo i při pobytu vojsk Varšavské smlouvy v Československu a nějak se protáhlo. Možná Salfický nějakou akci už rozjel, ale rozhodně ji ještě nedotáhl, když klub vytáhl zmíněný pár. Co když lovení trenéra nevyjde? Dočasně se protáhne na celou sezonu? Pokud se Kopřivovi nepovede zázrak a tým hned neprobere, volní trenéři nebudou klepat na dveře, že by si rádi střihli štaci na východě Čech. Na to je potřeba taky myslet.

Ano, nikde není psáno, že Břetislav Kopřiva nedovede rozmotat zašmodrchaný uzel, že na kabinu nezapůsobí jeho nadhled a klid. Horší zápas než ten poslední, kdy totálně rozložený tým dostal nakládačku 1:7 od Karlových Varů, asi už ani přijít nemůže. Ale na rovinu, čeká ho hodně těžká písemka. Třeba ovšem nějaký ten tahák napíše Pavel Marek, možná, že postupně se vlády nad týmem ujme on. Potom ale nerozumím, proč k tomu nedošlo rovnou.

A jen tak mimochodem, pokud byla potřeba dodat do týmu impulz, klid a trochu pozitivního nadhledu, mohl dostat nabídku klidně i Vladimír Martinec. Případné argumenty o vyšším věku nejsou v tuto chvíli relevantní, je mu 68 let, tedy stejně jako novému šéfovi střídačky Dynama. A poslední sezona, kdy klub vedl od začátku jako hlavní trenér? Ano, taky 2005-2006.

Nebo on je na řadě až příště?

Miloš Holaň končí na střídačce Pardubic
Miloš Holaň končí na střídačce Pardubic

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud