Pavel Ryšavý
23. března 2019 • 14:54

Aféra v NHL vyvolala diskusi. Patří do hokeje sprosté nadávky?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna věta způsobila to samé jako dvacet kilo dynamitu pod hrází přehrady. Odpusťte plné znění, ale je důležité: „Ty zasranej buzerante!“ Autor? Morgan Rielly, který hraje v NHL za Toronto Maple Leafs. Měl ji říct v jednom zápase rozhodčímu. Pozor, podmiňovací způsob je hodně důležitý. Ještě dříve, než liga pustila do světa zprávu, že to tak nebylo, vyvalila se ven masa článků a reakcí. Jejich vyznění? Hříšníka přitlouct na kůl. A plivnout po něm.



Abychom si rozuměli, používat odlišnou sexuální orientaci jako nadávku je šílená pitomost a ano, jsem na straně těch, kdo tvrdí, že jde o úplně stejný případ jako trefovat se do někoho kvůli barvě kůže. Omezenost jedince.

Na druhé straně mi ale celá situace přišla příšerně bizarní. Důvod? Hned začala střelba. Každý, kdo umí vyťukat písmena do klávesnice, měl potřebu Riellyho odsoudit. Vyjádřit se k jeho slovům, komentovat je. A tak se stalo, že o „fucking faggot“, jak slova v originále zazněla, se psalo napříč sociálními sítěmi i diskusními fóry. Referovaly o nich zpravodajské servery po Evropě ve Finsku, Švédsku, Německu, na Slovensku i u nás. O homofobní urážce měl potřebu napsat často i ten, kdo v podstatě netuší, jestli se hokej hraje na poločasy, třetiny... Čtvrtiny?

Ale samozřejmě se přidali i ti, kteří se NHL věnují na plný úvazek. „Je to strašný škraloup pro celou společnost i pro sport,“ hned hlásil analytik Jeff Marek ze stanice Sportsnet.

Netrvalo však ani 24 hodin a liga sama vynesla verdikt svého vyšetřování: „Poslouchali jsme záznam incidentu. Všichni, s kým jsme mluvili, jasně popřeli, že by se něco takového stalo. A nakonec tomu odpovídal i audiozáznam celé události.“

V překladu: nadávku někdo řekl, protože ji ruchové mikrofony chytly. Ale už nezjistíte, jestli to byl fanoušek, nebo někdo ze hřiště. Rielly ovšem na sto procent ne.

Takže konec příběhu?

Ne, pro mě spíš začátek.

Dost mi na celém případu vadí jedna věc. Kdyby NHL nejednala tak rychle, dav málem natloukl protestní cedule na kůly a vyrazil do ulic. Znovu podotýkám, nikdo podle televizního přenosu nemohl tvrdit, že zmíněný hráč nadávku použil. Jenom se dostala ven informace, že to asi tak bylo. Do  pár hodin to už určitě tak bylo. A každý měl jasno: ten člověk je lidský odpad. Dobytek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud