Petr Dias
3. května 2011 • 13:07

Pavelec by měl trochu „zhaškovatět“

Autor: Petr Dias
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PETR DIAS - Je to příjemné zjištění, zatímco řada favoritů počítá bolestivé ztráty, český tým zvládl vstup do hokejového šampionátu na Slovensku skvěle. Dva zápasy, dvě výhry. Rolinkova parta však určitě moc dobře ví, že to přesto na žádné výskání není. Ve hře dozadu to totiž skřípe a v zápasech se silnějšími soupeři by na to mohl český tým „dojet“.



Přiznávám, že na útočné rejdění se hezky dívá. Třeba třetí gól v souboji s Dánskem, který vymyslela a báječně provedla Eliášova trojka, byl přímo lahůdkový a musel každého nadchnout.

Všímavý divák ale jistě nepřehlédl, kolik zmatků vyrobili Hadamczikovi svěřenci v úvodních dvou vystoupeních při bránění. A začíná to u jinak výborného gólmana Ondřeje Pavelce.

Jemu by totiž prospělo, kdyby trochu „zhaškovatěl“. V praxi to znamená, aby s obránci víc komunikoval a aby na ostatní řádně křiknul, když má pocit, že hráči před ním ztrácejí orientaci.

Pro kvalitní defenzivu je ale ještě podstatnější práce útočníků. Je zcela pochopitelné, že v zápasech, v nichž se očekává plný bodový přísun, mají v hlavách zafixovaný jasný příkaz střílet góly.

Především proti hbitým borcům z Lotyšska se ovšem častokrát stalo, že se do útoku vrhla kompletní trojka a pak už neměla šanci se vrátit zpět a vypomoci oslabené obraně.

Navíc se zdálo, jakoby si útočníci zcela nevyjasnili pravidla hry: kdo koho bude vlastně jistit. Když k tomu přidáte slabší důraz samotných obránců a ztrátu elitního beka Radka Martínka, není divu, že úvodní partie stála tolik sil.

Proti Dánsku se to mírně zlepšilo, k čemuž přispěl i příjezd pittsburského Zbyňka Michálka. Stejně tak je pravda, že ještě větší útrapy s „trpaslíky“ mají za sebou Rusové nebo Švédové.

Těmito argumenty se ale česká smečka bojovníků nesmí uchlácholit. Na cestě do play off se totiž už nepotká s žádným outsiderem, proti kvartetu Finsko, Slovensko, Rusko a Německo nelze počítat se žádným prostorem na oddech.

A pokud chtějí Češi dosáhnout na medaili, nebo třeba dokonce obhájit zlato, musí defenzivu řádně vyladit. Sázka na štěstí už totiž tentokrát nemusí vyjít.

Vstoupit do diskuse
8
Články odjinud


Články odjinud