Radek Duda
Premium
27. listopadu 2018 • 16:00

Před kterými kouči smekám a proč nemám strach o Zábranského?

Autor: Radek Duda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikdy jsem se netajil názorem, že českým trenérům by neškodila větší míra férovosti, na kterou člověk narazí spíš v cizině. U nás doma neumíme říkat pravdu, umění jednat s hráči na úrovni, jako s partnery nebývá obvyklé. Ale i u nás v extralize se věci mění k lepšímu a narazíte na kouče, před nimiž se hodí smeknout za to, kam mužstvo vedou, jak s ním pracují.



Nepovím nic nového, pokud vychválím libereckou strategii. Z dlouhodobého hlediska odvádí výbornou práci trenérská kumpanie Filipa Pešána, která to má perfektně propracované od A do Z. Oprávněně jsou Tygři dlouhodobě na špici.

Líbí se mi, jak to chodí v Třinci, kde je cítit značný vliv na tým od Venci Varadi a Marka Zadiny. Ačkoli byli zpočátku na chvostu, nepanikařili, zachovali chladnou hlavu a podívejte, jsou první. Je to jednoznačná známka toho, že trenéři dokážou přesvědčit hráče o své filozofii. Hráči musí dát svá ega stranou a věnovat je ve prospěch týmu. Což není v Třinci sranda, jakýkoli jeho hráč by hrál v průměrném týmu první, druhou lajnu. Pokud jste ale chytří, dojde vám, že pod Beskydami si na peníze sáhnete, pokud budete myslet kolektivně a ne na sebe. Což zřejmě kluci v třinecké kabině pochopili.

Mile mě překvapilo, jak si v premiérové sezoně vede Tomáš Martinec v Hradci. Vybral si dobré parťáky, Aleš Krátoška s Petrem Svobodou prošli mládežnickými reprezentacemi, ti tři dali do kupy svoji vizi, převádějí moderní rychlý hokej. Jasně, Mountfield je organizace, která si může pořídit skoro všechno, ale při stavbě týmu postupovali uvážlivě, sestavu dobře namixovali. Sportovní manažer Jarda Bednář po lidské stránce není zrovna rovina, ale hokejista to byl vynikající, hokeji rozumí výborně, čuch na hráče má.

Zatleskat je třeba Karlovým Varům. Když loni na jaře spadly, byl to průšvih. Já se tomu nedivil, pokud vám mužstvo trénuje pan Tlačil, který v extralize neměl

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud