Radek Špryňar
2. června 2022 • 23:30

Šilhavý se pustil do práce. V reprezentaci se mění myšlení

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG RADKA ŠPRYŇARA | Po neúspěšné kvalifikaci o postup na mistrovství světa do Kataru bylo evidentní, že Česko potřebuje projít procesem renovace. Upravit poněkud zatuchlé herní stereotypy, přinést do hry nové prvky, kultivovat projev, zapracovat na atraktivitě přednesu. Jsem moc rád, že Jaroslav Šilhavý to se svým realizačním týmem pochopil.



Vítězný zápas se Švýcarskem při vstupu do elitní skupiny Ligy národů podal důkaz, že v reprezentaci dochází ke změně myšlení. Doufejme, že nešlo jen o výkřik do tmy, ale že ukázaná svěžest bude v národním mužstvu normou.

K Šilhavému patří přívlastky konzervativní, neopouštějící komfortní zónu, nezáživný stylem hry, možná až nudný. V roce 2022 se ale kouč začíná měnit. Uvědomil si, že jeho prodloužená u reprezentace bude hodnocena z logiky věci primárně podle výsledků, ale též na základě rozvoje národního týmu.

Proto je potěšitelné, že hned v prvním zápase Ligy národů se Švýcarskem se kouč pustil do práce. Zaujal odvážným rozestavením 3-4-3, snahou o vysoké napadání ve velkém počtu hráčů, o aktivní přístup k zápasu téměř v celém jeho průběhu. A to navzdory těžce zdevastovanému kádru, jemuž do ideálu chybí třináct hráčů…

Šilhavý šel do rizika, zvolil odvahu místo úmorné pasivity v hlubokém bloku. Cenná výhra, která Česku významně zvedá šance na udržení v elitní skupině Ligy národů, jde v mnoha ohledech za ním.

Ne, všechno nebylo dokonalé. Při podrobné rešerši duelu by se našla spousta chyb, hlavně v defenzivní zóně. Chuť národní tým posunout však byla evidentní.

A to je mnohem víc, než tři body se Švýcarskem.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud