Tomáš Radotínský
23. listopadu 2011 • 13:07

Cavani se v Neapoli může stát novým Maradonou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aurelio De Laurentiis je úspěšný filmový producent. Jeho společnost Filmauro se podílela na takových hitech stříbrného plátna, jako byl Léon, Zběsilost v srdci či Vysoké podpatky. Obchodního ducha projevuje také na poli fotbalu a v roli majitele a prezidenta SSC Neapol má stejný talent na dobrý byznys. Jeho majstrštykem je kanonýr Edinson Cavani, hrdina úterního zápasu Ligy mistrů s Manchesterem City.



Uruguay vychovává jednoho vynikajícího útočníka za druhým: Diego Forlán, Luis Suárez a teď Cavani.

Nedivím se, že se malá republika na březích Atlantiku jen za poslední dva roky pyšní triumfem na Copa América a 4. místem na mistrovství světa.
A pozor – tady mluvíme o zemi, kde žije méně obyvatel než v České republice! Opravdu rád bych věděl, kdy tak skvělí hráči začnou zase vyrůstat i u nás.

Ale zpět ke Cavanimu. Svůj potenciál naznačil už ve službách Palerma, ale teprve v Neapoli jej po svém příchodu v létě 2010 dokázal rozvinout.
Hned v premiérovém ročníku ve městě pod Vesuvem nastřílel 26 ligových branek. V Serii A byl lepší jen Antonio Di Natale z Udine, který dal ještě o dva góly více.

Cavani se zase radoval z výraznějšího týmového úspěchu. Neapol totiž obsadila konečné třetí místo a postoupila přímo do Ligy mistrů. Udine muselo hrát kvalifikaci, kde vypadlo s Arsenalem.

Už v létě se kolem Cavaniho točily bohaté evropské velkokluby. Jenže De Laurentiis vycítil, že na prodej ještě nenastala ta pravá chvíle. Správně tušil, že v Champions League se neapolské hvězdy zalesknou a jejich cena vzroste. Byl to geniální tah.

Na stadión San Paolo tak sice nepřišly žádné nákladné posily, ale podařilo se udržet obávaný triumvirát, který společně s Cavanim tvoří Slovák Marek Hamšík a Argentinec Ezequiel Lavezzi. To bylo daleko důležitější než velké nákupy.

Dokonale se to ukázalo v úterý večer. Sehraný trojlístek měl prsty ve všech podstatných událostech duelu s Manchesterem City. Cavani dal obě branky, Lavezzi mu na jednu přihrál, Hamšík zase trefil tyč.

I v zimě budou na roztrhání. Právě skauti Citizens prý sledují všechny tři. Ale Neapol má nyní na dosah postup do jarní fáze a kdyby se svých opor zbavila, byla by sama proti sobě. Ve vyřazovacích bojích se ofenzivní trio může znovu ukázat v dobrém světle a pak se dá cena hráčů vyšroubovat ještě výš.

Nejdřív za zemi, teď za klub


U Cavaniho by však byla velká škoda, kdyby své působení na jihu Itálie ukončil předčasně. Smlouvu má až do roku 2015 a ve 24 letech nemusí nikam spěchat.

Když zůstane, může si tu vydobýt nesmrtelný status jako jiný Jihoameričan Diego Maradona, který na přelomu 80. a 90. let pomohl ke dvěma titulům.
Kdyby psal scénář k úternímu duelu někdo z De Laurentiisových filmových spolupracovníků, nejspíš by si vymyslel následující zápletku: vyrovnaná bitva skončí happyendem pro Maradonova zetě Sergia Agüera.

Jenže všechno bylo jinak. Nejdražší hráč v dějinách Manchesteru City nedostal moc prostoru na vyniknutí. Manažer Roberto Mancini ho na hřiště trochu překvapivě poslal až na závěrečných deset minut.

A tak hlavní roli sehrál Cavani. Pokud Neapol skutečně postoupí na úkor Manchesteru City do osmifinále, bude za to především vděčit útočníkovi přezdívanému El Matador. Ten dal totiž ve dvou vzájemných zápasech tři góly a zařídil čtyři body. Jeho cena, která před rokem a půl činila 17 miliónů eur, je teď minimálně dvojnásobná.

„Dosáhl jsem velkých cílů s Uruguají. Doufám, že dříve či později se mi totéž povede s Neapolí,“ prohlásil před úterním kláním.

Teď zní jeho slova ještě reálněji.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud