Tomáš Vrábel
14. října 2016 • 15:02

Pastrňák? To je český diamant, který potřebuje obrousit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to jeho skvělý večer. David Pastrňák v prvním utkání nové sezony pomohl Bostonu čtyřmi body. Dva góly do sítě Columbusu dal, na další dva nahrál. Výhra 6:3 tak měla jeho tučný podpis. Ale kanadské body často bývají nedokonalým obrázkem toho, jakým je kdo hráčem. Zvlášť z jednoho zápasu. V Pastrňákovi dřímá obrovský potenciál, ale také velké herní nedostatky.



Pastrňák už ve svých 20 letech patří mezi stabilní členy elitních lajn týmu NHL. Hezká nálepka. Ale teď přichází klíčové chvíle, ve kterých by měl potvrdit, že dokáže být lídrem. Nejen bezstarostným hokejovým bohémem, pro něhož je taktika jakýsi soubor znaků v javánštině.

V Bostonu si ho hýčkají. Už ve své první sezoně byl nejnasazovanějším hráčem na buly do útočné třetiny v celé NHL. Známka toho, jak citlivě s ním zacházeli proto, aby mu dali co největší ofenzivní prostor, a zároveň aby minimalizovali riziko jeho chyb v defenzivě. Tento přístup byl už v minulé sezoně jiný. A nyní, ve dvaceti letech, by měl ukázat svoji vyzrálost.

Své schopnosti mohl předvést českým fanouškům i na Světovém poháru. Trenéři mu věřili do poslední vteřiny. Podrželi ho. Ale pohledem hokejové analytiky byl jedním z nejhorších českých útočníků. Když měl střílet, nahrával (nepřesně). Když měl nahrávat, střílel z nepřipravených pozic a hodně jeho pokusů soupeři zblokovali. Po jeho akcích český tým většinou puk ztratil. V defenzivě působil, jakoby hrál v jiném časoprostoru…

Jednu příležitost ukázat, že může být hvězdou, promarnil. Ale další má před sebou. Boston pomalu skomírá, on ho může pozvednout. Porce 82 zápasů je dostatečná na to, aby se ve své roli našel, na rozdíl od Světového poháru.

V Torontu hrál nejčastěji vedle Hanzala, což je skvělý fyzický hráč, ale žádný playmaker. V Bruins má lepší pozici v tom, že má k sobě elitní centry: Bergerona/Krejčího/Backese. Ale v tomto ročníku už musí taky prokázat, že patří do smečky mladých vlčáků, kteří dokážou táhnout svůj tým. Čeká se, kdy udělá krok k tomu, že spoluhráče vedle sebe bude dělat lepšími, ne naopak.

Pastrňáka čeká hodně práce. Ale pokud ji podstoupí, může ho čekat zářná budoucnost. A víc čtyřbodových večerů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud