Martin Hašek
Premium
13. července 2022 • 16:10

Bitva mimozemšťanů. Špotákovou hvězdy až děsí, ale jako Bolt nejsou

Autor: Martin Hašek, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hledání nového Usaina Bolta stále pokračuje. Světová atletika od konce panování hvězdy nového tisíciletí ztratila na všeobecné pozornosti. Nenašla svého Ronalda, Messiho, Nadala či Djokoviče. Na úsvitu mistrovství světa v Eugene, které se rozjede v pátek v noci, je však na startu paradoxně historická sestava osobností, jejichž schopnosti se zdají jako spadlé z komiksových stránek. Duplantis. Cheptegei. McLaughlinová. Snad i Warholm, závodící s časem po zranění. „Mně to přijde úplně nadpozemský, tyhle lidi,“ říká o nich oštěpařka Barbora Špotáková. A pak je tu opravdový nový Bolt.



Ještě dávno předtím, než svět uhranul Usain Bolt, běhal v oregonském Eugene někdo, kdo z atletiky udělal rokenrol. Steve Prefontaine si v sedmdesátých letech minulého století vybojoval podobnou pozornost jako později fenomenální Jamajčan. S dlouhými vlasy a vousy a vyběhanou postavou vypadal, jako by právě přijel z Woodstocku.

Místo míru a lásky ale posílal do světa zprávu o velké vášni, odhodlání a sebevědomí, které se zvenku mnohým zdálo až trochu arogantní. Držel americké rekordy od 2000 po 10 000 metrů, když v květnu 1975 ve svém autě modelu MGB nezvládl zatáčku a v pouhých čtyřiadvaceti letech se zabil při nárazu do skály.

Atletika Life s Elizabeth Kopeckou: Tinder mi smazali, Jágr mě povzbuzuje v životě
Video se připravuje ...

„Jestli mě chce někdo porazit, ať zaběhne světový rekord,“ prohlásil jednou Prefontaine.

Když v jeho Eugene, kde se každý rok koná memoriál Prefontaine Classics, startuje mistrovství světa, atletika má řadu hvězd v nejlepší formě, které by mohly soupeřům adresovat stejnou výzvu.

Je tu švédský tyčkař Armand Duplantis, zvaný Mondo, který už dávno roztrhal všechny rekordy legendárního Sergeje Bubky i jeho nástupce Renauda Lavillenieho. Pokud se necítí na šest metrů, ani snad nevstává z postele.

Nebo Nor Jakob Ingebrigtsen, nejmladší z mocného rodinného klanu běžců, který na olympijské patnáctistovce dokázal, co si předsevzal, a narušil africkou dominanci.

Nebo třeba obrovitý Američan Ryan Crouser, který 7,26 kilogramů těžkou koulí vrhá pravidelně za 23 metrů a zdrtil jeden 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud