2. září 2011 • 09:24

Pistorius ve finále štafet nepoběží: Jsem pořádně zklamaný, říká

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tělesně postižený běžec Oscar Pistorius nebyl na mistrovství světa v Tegu nominován do jihoafrické štafety pro finále dnešního závodu na 4x400 metrů. Ve čtvrtek se přitom podílel na prvním úseku na postupu týmu z rozběhu, v němž navíc Jihoafričané zaběhli časem 2:59,21 minuty národní rekord.



O své neúčasti ve finále se Pistorius dozvěděl pár hodin před startem a neskrýval rozčarování. "Jsem pořádně zklamaný. Bylo to rozhodnutí vedení týmu. Klukům přeju všechno nejlepší, ať se dostanou na stupně vítězů," uvedl na Twitteru Pistorius.

Ve čtvrtek se podílel na prvním úseku na postupu týmu z rozběhu, v němž navíc Jihoafričané zaběhli časem 2:59,21 minuty národní rekord, za nímž ve finále zaostali.

Místo Pistoriuse byl dnes do kvarteta zařazen bronzový medailista z běhu na 400 metrů překážek L. J. van Zyl. "Už před rozběhem jsme se rozhodli, že ten, kdo bude nejpomalejší, ve finále nepoběží. Bohužel, byl to Oscar, kdo měl nejhorší čas," uvedl Van Zyl. "Rozhodlo vedení týmu," řekl další člen štafety Shane Victor.

Podle Pistoriusova manažera měl handicapovaný atlet ve finále běžet. "Bylo to pro nás velké překvapení. Nevíme, proč se takhle vedení týmu rozhodlo. Oscara to hodně vzalo, o tom není třeba mluvit," řekl Peet van Zyl.

Pistorius v semifinále musel běžet na prvním úseku, aby podle IAAF nehrozilo, že zraní soupeře, poté co čtvrtkaři seběhnou do jedné dráhy. Po rozběhu byl v euforii, která však neměla dlouhého trvání. "Je to neuvěřitelné, že si tady nakonec zaběhnu finále. Jsem ten nejšťastnější a extrémně pyšný člověk. Navíc jsme vytvořili rekord, nemohl jsem si přát víc," jásal ve čtvrtek.

O 24 hodin později bylo všechno jinak. "V Tegu to pro mě skončilo. Bůh mi požehnal. Byl jsem v semifinále čtvrtky a zaběhl národní rekord ve štafetě. Všem vám děkuji," prohlásil Pistorius, jenž po amputaci dolních končetin využívá při běhu speciální protézy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud