29. března 2012 • 10:40

Šebrleho rekord mě letos nezajímá, tvrdí Američan Eaton

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V hale už má tři světové rekordy v kapse, v desetiboji pod širým nebem ale americký fenomén Asthon Eaton ještě k historickému výkonu Romana Šebrleho nevzhlíží. „Důležitější jsou pro mě vítězství,“ říká na startu olympijské sezony.



Roman Šebrle zatím může zůstat v klidu. Aspoň podle slov amerického vícebojaře Ashtona Eatona, který nedávno na halovém mistrovství světa v Istanbulu už potřetí posunul hranici světového rekordu v sedmiboji.

V desetiboji má Eaton součet osobních nejlepších výkonů 9206 bodů a je v něm tak jasný potenciál k ataku na Šebrleho světový rekord 9026 bodů. Eaton ale pro stránky IAAF prohlásil, že ho v letošní olympijské sezoně stíhání Šebrleho nezajímá.

„Když lidi vidí mé výkony, říkají, že mám potenciál překonat světový rekord. Pro mě jsou ale vítězství důležitější než rekordy,“ říká Eaton.

Pro Šebrleho je to štěstí, protože čtyřiadvacetiletý Američan je zřejmě jediným současným desetibojařem schopným jeho jedenáct let starý historický výkon atakovat.

Eaton už běžel stovku za 10,26 sekundy, překážky umí za 13,35, čtvrtku zvládá za 46,28, patnáctistovku hluboko pod čtyři minuty a dvacet sekund.

A září i ve skoku do dálky, kde je jeho osobní rekord na výtečné hodnotě 816 centimetrů. Eaton je skvělý i ve skoku o tyči, v kterém v Istanbulu hrabal body za skvělých 520 centimetrů.

„S dálkou jsem byl nejvíc spokojený a potěšila mě i tyč. 520 je dobrý výkon a bez většího úsilí můžu skákat ještě výš,“ hodnotil Eaton své výkony za halového mistrovství světa.

Mladý Američan sám sebe považuje za sedmibojařského specialistu a možná proto o rekordním výkonu v desetiboji mluví s respektem.

Jeho osobní rekord zatím činí 8729 bodů. Aby měl šanci se Šebrlemu vyrovnat, musí se zlepšit ve všech vrzích a také ve skoku do výšky, v kterém zatím nemůže vybřednout z průměru.

„Výška mě velmi frustruje, protože od přírody jsem dobrý skokan. Ve skoku do výšky mi to ale nejde. Snažím se na tom pro letní sezonu zapracovat,“ uvedl Eaton.

„Musím zlepšit hody. Koule v Istanbulu mi vyšla, ale potřebuju se dostat blíž ke klukům, kteří dělají hodně bodů.“

Ideální podmínky pro rekordní výkony bývají vždy na přelomu května a června v Götzisu.

Pro Eatona ale bude závod v Rakousku jen generálkou na pozdější americkou olympijskou kvalifikaci, o jejíž zrádnosti se kdysi přesvědčil i bývalý světový rekordman Dan O´Brien, jenž se z ní nedostal na olympiádu 1992 v Barceloně.

„Myslím, že systém americké kvalifikace je férový. Ve Spojených státech máme v každé disciplíně hodně lidí, kteří musí ukázat, že jsou připraveni reprezentovat Ameriku,“ líčí Eaton.

„Mým hlavním cílem pro letošní rok je připravit se na olympijskou kvalifikaci a na olympijské hry. V Evropě budu víc závodit potom.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud