16. května 2012 • 08:26

Zlatá tretra chce mezi atletické diamanty. Dá přednost nezávislosti?

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlatá tretra Ostrava v Diamantové lize, to je lákavá vidina, o jejíž naplnění usilují organizátoři nadcházejícího atletického mítinku (25. května) už dlouho. Na jedné straně však stojí prestiž seriálu mítinků a na druhé větší svoboda volby termínu a disciplín.



„Děláme vše pro to, aby se o nás vědělo. Setkali jsme se v Dauhá s prezidentem Mezinárodní atletické federace. Řekl, že nám drží palce,“ líčil ředitel mítinku Jan Železný.

O další podobě seriálu, do nějž patří 14 mítinků, se totiž bude rozhodovat letos. A existuje šance, že by se rozšířil o dva díly, přičemž největšími kandidáty jsou Ostrava a marocký Rabat.

„Diamantová liga je akciová společnost, platí tam obchodní vztahy. Je větší šance na rozšíření než na to, že by někdo měl vypadnout. Vědí, že rozšíření o dva mítinky není tak velká věc. Vysílat celý seriál si stejně mohou dovolit jen specializované sportovní kanály,“ říkal sportovní manažer mítinku Alfons Juck.

Diamantová liga by Zlaté tretře Ostrava dodala punc naprosté atletické elity. „Určitě je to prestižní věc. Ale z pohledu finančního to není trefa,“ uvedl Miroslav Černošek, šéf pořádající agentury TK Plus.

Z peněžního pohledu by podle něj vyšla účast zhruba stejně jako nynější stav. „Není to tak, že bychom v Diamantové lize dostali výrazně víc peněz.

Také uvnitř ní jsou mítinky kategorizovány. Ale jsme rádi, že jsme ve hře.“
Nynější zařazení do IAAF World Challenge navíc ostravskému atletickému klání zajišťuje daleko větší svobodu volby termínu a také disciplín, které jsou v Diamantové lize mítinkům určeny a každý druhý rok se mění.

Na Tretru dorazil i JágrFoto Barbora Reichová (Sport)

„Takže bych musel mít jistotu, že si vybereme termín, který vyhovuje nám ve vazbě na atlety. Zatím je naše práce taková, že atleti nám řeknou termín a my jsme schopní se do něj dostat,“ popisoval Černošek.

„Já prodávám mítink včetně hvězd. Musím mít jistotu, že pracuju se jmény jako je Bolt. Bez něj peněz může být méně.“

Je tedy možné, že by Zlatá tretra nakonec řekla „diamantům“ ne? „Nechci předjímat stanovisko, ale musíme zvážit všechno,“ odvětil Černošek.

„Uvidíme. Proběhne 51. ročník, pak budeme debatovat. Budeme se bavit i se zástupci států, regionů. Musíme respektovat i jejich názory a říct si, co by nám to přineslo z pohledu renomé atletiky a státu.“

"Vymazaný" světový rekordman Uwe Hohn působil na Zlaté tretře posmutnělým dojmem
"Vymazaný" světový rekordman Uwe Hohn působil na Zlaté tretře posmutnělým dojmem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud