Richard Šíma
22. května 2012 • 10:46

Fenomén Bolt už je v Ostravě a říká: Fandil jsem Bayernu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velikán světového sportu Usain Bolt je v Ostravě. Včera krátce před osmnáctou hodinou přistál na tamním letišti v Mošnově. V pátek večer se představí na vítkovickém stadionu, kde jej v rámci mítinku Zlatá tretra čeká závod na sto metrů. Bude to jeho první letošní start na evropském kontinentu. Prý velmi důležitý, už za několik týdnů ho totiž čeká londýnská olympiáda.



Bez známek únavy z letu a příjemně naladěn dorazil Bolt do moravskoslezské metropole. Když se před ním otevřely automatické dveře letištní příletové haly, podal ruku prvnímu člověku, jehož uviděl.

Byl to člen letištní ochranky, který na Boltovo gesto nebyl připraven. Jamajčan pak nasedl do připraveného vozu a nechal se odvézt do hotelu Clarion Congress.

„Chtěl bych v Ostravě zaběhnout rychlý čas,“ prohlásil ještě v prostorách ostravského letiště.

„Kdyby to bylo okolo 9,70, byl bych spokojen,“ překvapil Bolt hned na uvítanou.

Pokud by se mu to povedlo, zaznamenal by na Tretře své letošní maximum.

Pod otevřeným nebem běžel letos jen v Kingstonu, stometrovou trať tam urazil za 9,82 sekundy.

„Ostrava je příležitostí čas vylepšit,“ pravil Bolt.
Do dějiště letošního ročníku Zlaté tretry přiletěl Bolt z Mnichova, kde v sobotu sledoval finále fotbalové Ligy mistrů.

Výsledek ho nepotěšil a dobře naložený Jamajčan poněkud ztratil úsměv na tváři, když včera na toto téma přišla řeč.

„Fandil jsem Bayernu, můj doktor je totiž z Mnichova. Byl to dobrý zápas, Bayern v něm měl několik šancí, jenže je nevyužil. Můj tým prohrál,“ konstatoval Bolt.

Neunikl mu výkon, který v brance Chelsea podal Petr Čech. „Je to výborný gólman, dokazuje to každým rokem. Rozhodně je to jeden z nejlepších brankářů Premier League a světa,“ ocenil nejlepší sprinter planety.

„On to byl, kdo udržel Chelsea ve hře, protože Bayern měl opravdu hodně šancí,“ dodal Bolt, jenž si z Mnichova odvezl suvenýr. Míč, s nímž se sobotní finále hrálo.
Mítinku Zlatá tretra se letos zúčastní už pošesté.

„Vždycky se sem těším. Vyhovuje mi zdejší dráha, protože je rychlá. Pokud bude hezké počasí, mohl by to být opravdu dobrý závod.

A kromě toho mám rád pohodlí, které mi v Ostravě organizátoři vždy připraví,“ poznamenal pětadvacetiletý atlet.

Na rozdíl od některých předchozích návštěv Ostravy omezí tentokrát veškeré vedlejší aktivity na minimum. V minulosti si v dějišti Zlaté tretry například vyzkoušel jízdu v superrychlém BMW po ranveji mošnovského letiště.

„Tentokrát se Usain soustředí především na svůj výkon v pátečním závodě,“ řekl Alfons Juck, manažer ostravského mítinku.

Boltovi prý ke komfortu postačí play-station III v prezidentském apartmá hotelu Clarion Con gress a dobré podmínky pro trénink.

„Je zřejmé, že s blížící se olympiádou je jeho soustředění stále větší,“ poznamenal Juck. „Je vůbec obrovským úspěchem, že se nám ho znovu podařilo do Ostravy přivést. Zájem o něj je obrovský, má nejrůznější nabídky z celého světa a je jich mnoho,“ zdůraznil manažer mítinku.

Boltův páteční start na Zlaté tretře budí zájem médií z celé Evropy. Právě proto, že se světový rekordman a trojnásobný olympijský vítěz objeví na starém kontinentě v této sezoně poprvé.

„Registrujeme zájem novinářů snad z deseti zemí. Všichni do Ostravy dorazí. Jsou prý mezi nimi i zástupci médií z Japonska. To jsme na Tretře ještě nezažili,“ pravil Juck.

Usain Bolt byl po ulitém startu podle nových pravidel bez milosti diskvalifikován.
Usain Bolt byl po ulitém startu podle nových pravidel bez milosti diskvalifikován.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud