25. května 2012 • 11:59

Šebrle bude znovu bojovat v Götzisu, naposledy?

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikde není desetibojař víc hýčkán než v malém městečku pod rakouskými Alpami. Světový rekordman Roman Šebrle se počtrnácté vrátil do Götzisu a v sobotu a v neděli zde bude bojovat o olympijský limit. Je možné, že to bude jeho loučení s nejvýznamnějším desetibojařským mítinkem.



„Beru to tak, že to může být můj poslední Götzis,“ připouští sedmatřicetiletý Šebrle před startem mítinku, který mu může dát klid do jeho závěrečné olympijské sezony. „Ale nemusí. Záleží na této sezoně. Když bude dobrá, tak si jí prodloužím. Když nebude dobrá? Tak si to taky prodloužím…“

Šebrleho kariéra se chýlí ke konci, světový rekordman se však atletického života nevzdává snadno. Ještě loni bral medaili na halovém mistrovství Evropy a po zimním svalovém zranění chce znovu dokázat, že stále patří do špičky.

„Kdyby to nešlo v tréninku a výkony nebyly dobré, tak bych se na to dávno vyprdnul, ale v tréninku to jde,“ líčí Šebrle. „Jsem zvědavý na Götzis. Nejsem rozzávoděný, není to do rychlostit. Takže očekávám, že to ještě nebude nejlepší.“

Šebrle potřebuje k olympijské jistotě překonat A limit v hodnotě 8200 bodů. Minulý týden ho trápila bolest v zádech, po zásahu fyzioterapeuta Pavla Koláře ale pookřál a v úterý na Memorálu Ludvíka Daňka hodil diskem velmi solidních 47,52 metru.

„Záda mě trápily fest, bylo to bloklé, já to občas mívám. Ale přijel Pavel a dal mi to do pořádku. Můžu běhat,“ pochvaloval si Šebrle.

„Nechci žádný výkon. Stačí mi 8200, protože na tom se dá stavět.“
Šebrle potřebuje překonat ostrý limit, protože jenom s ním může jet v jedné disciplíně do Londýna víc českých atletů. A v Götzisu bude o limit usilovat také dvacetiletý talent Adam Sebastian Helcelet, pátý z letošního mistrovství světa v hale.

„Byl bych překvapený, kdyby Adam neudělal áčko. V hale se zlepšil, má na to udělat 8400  bodů. Na béčko v žádném případě spoléhat nemůžu a nechci,“ říká Šebrle.

Roman Šebrle v cíli závěrečného kilometru - vyčerpaný, ale šťastnýFoto EPA

Také podle Helceletova trenéra Tomáše Dvořáka by mladík s požadovanou hranicí neměl mít problém. „Když nic nepokazí, může to poskládat,“ říká Dvořák.

V Götzisu se znovu sejde solidní konkurence, i když tentokrát chybí Američané Ashton Eaton, Bryan Clay a Trey Hardee. Největšími jmény na startovní listině jsou Kubánec Leonel Suárez a Bělorus Andrej Kravčenko.

Velký souboj se chystá v ženském sedmiboji, kde se střetnou olympijská vítězka Natalia Dobryňská z Ukrajiny, evropská šampionka Jessica Ennisová z Velké Británie a úřadující mistryně světa Taťána Černovová z Ruska. O ostrý olympijský limit v hodnotě 6150 bodů budou bojovat i reprezentantky Eliška Klučinová a Kateřina Cachová.

Roman Šebrle při slavnostním defilé na Zlaté tretře
Roman Šebrle při slavnostním defilé na Zlaté tretře

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud