25. května 2012 • 19:24

Čeští překážkáři a překážkářky lámali na Zlaté tretře limity

Autor: lah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rvali se s větrem, to byl na Zlaté tretře jejich největší soupeř. Ale přesto čeští atleti vítězili. Nad překážkami si na čtyři sta metrech zajistili limity pro největší akce roku. Zuzana Hejnová jistojistě pojede na olympiádu, Zuzana Bergrová, Josef Prorok a Václav Barák budou na mistrovství Evropy.



Vyštelovat krok tak, aby vám pasoval do mezer mezi překážky, to je velká věda. A když vám do čela naráží poryvy větru, může vás to v letu slušně rozhodit. Čeští atleté na čtyřstovce „s ploty“ bojovali v Ostravě nejvíce právě proti přírodě.

„Bylo to těžké, protože mě to stálo opravdu hodně sil. Možná mě to stálo čas pod padesát vteřin,“ litoval Josef Prorok nepokořené magické hranice. Ovšem čas 50.25 stačil alespoň na splnění nominačního limitu pro mistrovství Evropy. Ve výpravě ho doplní i dvaadvacetiletý Václav Barák, kterému díky nízkému věku stačí čas 50.58.

Druhé místo na stejné trati vybojovala Zuzana Hejnová (55.28), když ji porazila jen Bulharka Vania Stambolovová. „Chtěla jsem doma vyhrát, chtěla jsem i lepší čas. Byl to velký boj s větrem, vlastními silami i se soupeřkami. Kvůli větru jsem musela přidávat kroky mezi překážkami,“ říkala česká hvězda.

„Jsem vcelku spokojená, ale čekala jsem v prvním startu na překážkách v sezoně ještě lepší výkon. Olympijský limit mě uklidnil, cíle jsou však vyšší,“ přiznala Hejnová. Těšit ji může alespoň skalp Lashindy Demusové, mistryně světa z roku 2011.

Tuzemskou jedničku doprovodí na helsinské mistrovství Evropy i její tréninková partnerka Zuzana Bergrová. Šampionát se koná na přelomu června a července, londýnské Hry pak startují 26. července.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud