30. června 2012 • 14:38

VIDEO: Oštěpař Veselý přivezl zlato, Železný ho nechce

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šampaňské a uvolněná nálada provázely návrat oštěpařské výpravy z evropského šampionátu v Helsinkách. Nový mistr Evropy Vítězslav Veselý pózoval se zlatou medailí a už mu zůstane. Šampion ji sice nabídl svému trenérovi Janu Železnému, ten ji však odmítl.



Jako závodníkovi Janu Železnému zlatá medaile z mistrovství Evropy unikla, teď však slaví titul svého svěřence Vítězslava Veselého.

„Novináři se mě zeptali, jestli bych mu ji dal. Já jsem říkal, že bych mu ji klidně dal, protože na ní má největší podíl. Taky jsem řekl, že na sto procent vím, že ji nepřijme,“ líčil Veselý na ruzyňském letišti pro iSport.cz.
A Jan Železný jeho domněnku vzápětí potvrdil. Veselého evropskou zlatou medaili si nevezme.

„Co bych s ní dělal, když není moje?“ reagoval rozesmátý Železný, který sice nikdy nevyhrál mistrovství Evropy, ale má tři zlata z olympiád i mistrovství světa.

„Medailí mám dost. Tahle je fakt pěkná, pěkně udělaná medaile. Tam si s ní designéři pohráli. Jediné, co mu závidím, že má hezkou medaili.“

Český oštěp se o svojí budoucnost bát nemusí
Video se připravuje ...

Veselého triumf si však Železný užívá naplno. Je to pro něj první titul v trenérské kariéře, kterou zahájil před šesti lety poté, co ukončil svou víc než dvacetiletou závodní kariéru.

„Z pohledu trenérského je to pro mě úžasná věc,“ řekl Železný. „Závidím mu, že vyhrál ve Finsku, v Helsinkách. Oštěp je tam něco. To je bomba, když to sledujete z tribuny. Když jsem tam kdysi házel na mistrovství Evropy, tak jsem to nevnímal. Oni oštěp milujou.“

Vítězslav Veselý slaví titul mistra EvropyFoto Reuters

Pro úspěšnou dvojici ale sezona nekončí. Veselého čeká spolu s Barborou Špotákovou, Jakubem Vadlejchem a Petrem Frydrychem závěrečná příprava na olympijské hry v Londýně. Tam pojede Veselý po triumfu v Helsinkách v pozici hlavního favorita.

„Je lepší jet na olympiádu se zlatou než s vypadnutím v kvalifikaci,“ pochvaluje si Veselý.

„Člověk je klidnější, že už sezona nějakým způsobem dostala punc. Bude to nový závod. Můžu si věřit na základě výsledků, které předvádím. V Helsinkách se mi nepovedlo hodit nejlíp a stejně to dopadlo na výhru. Můžu mít klid.“

Železný upozorňuje, že na olympiádě budou soupeři lépe připravení.  I on však považuje Veselého pozici za výhodu.

Vítězslav Veselý při jednom ze svých pokusů na mistrovství Evropy, které nakonec vyhrálFoto Reuters

„Já doufám, že mu to pomůže,“ říká Železný. „Závody jsou ošidné. Ale teď už máte něco v ruce, což je ta medaile. Tahle sezona už nemůže být špatná. Víťa vyhrál mistrovství Evropy a to je v oštěpu stejné jako mistrovství světa a olympiáda. Konkurence je tam obrovsky silná. Doufám, že na olympiádě budou zase všichni Evropani na bedně a třeba i z České republiky.“

Podívejte se na video z příletu Vítězslava Veselého a Jana Železného z ME v Helsinkách

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud