1. července 2012 • 11:04

Beznohý sprinter Pistorius věří, že na Hry pojede se štafetou

Autor: tem
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

S karbonovými protézami místo nohou prolétl cílem čtyřstovky na druhém místě. Přesto cítil Oscar Pistorius v cíli zklamání, které nezahladil ani zisk stříbra na africkém šampionátu. O 22 setin vteřiny mu totiž unikl olympijský kvalifikační limit. Pětadvacetiletý Jihoafričan tak propásl poslední šanci kvalifikovat se na Hry do Londýna v individuální disciplíně. Naději nyní upíná ke štafetě na 4x400 metrů, jejíž nominaci Jihoafričané oznámí v pondělí 2. července.



Jako jeden z mála handicapovaných atletů dokáže držet krok se špičkovými zdravými sportovci. A nejen to – pětadvacetiletý Pistorius je dokonce poráží, jak ukázal na kontinentálním mistrovství v africkém Beninu.

Jenže ani zisk stříbrné medaile mu nezajistil splnění jeho snu – účastí na olympijských hrách. Den před sobotním uzavřením nominace zaběhl Pistorius, přezdívaný kvůli svým protézám „Blade Runner“, 400 metrů za 45,52 vteřiny.

Kvalifikační limit 45,30 vteřiny mu tak odolal jen těsně.
„Samozřejmě jsem zklamaný, že mi unikl o dvě desetiny. Byl jsem v dobré formě, abych ten čas zaběhl, a věřím, že v příštích několika týdnech ještě zrychlím,“ řekl agentuře AP po závodě sprinter, jenž by se v případě úspěšného překonání limitu stal prvním sprinterem s amputací, který se kdy zúčastnil individuálního olympijského závodu.

Limit přitom překonal už letos v březnu, když doma v Pretorii předvedl čas 45,20 vteřiny. Pravidla jihoafrické federace ale předepisují atletům kvalifikační výkon zvládnout alespoň dvakrát, z toho přinejmenším jednou na mezinárodním mítinku.

Pistoriovi, který se na jaře představil mimo jiné i na ostravské Zlaté tretře, se nedařilo limit podruhé zaběhnout. Nejblíže k jeho splnění byl právě při svém stříbrném závodě na africkém šampionátu.

Pistorius, který přišel podkolenní část obou dolních končetin vinou vrozené vady v necelém roce, však má velkou šanci v olympijském Londýně přece jen startovat. Vzhledem k tomu, že mezi Jihoafričany drží dva nejlepší výkony sezony, se pravděpodobně stane členem štafety na 4x400 metrů.

„Měl jsem skvělý úvod sezony, kdy jsem zaběhl kvalifikační čas, a doufám, že mám stále šanci být vybrán a běžet za Jižní Afriku,“ věří v olympijskou účast Pistorius. Nominaci štafet oznámí jihoafrický olympijský výbor již v pondělí 2. července.

Prorazí Oscar na LOH do Londýna?Foto oscarpistorius.com

Přestože Pistorius zatím nemá jistotu, že do Londýna pojede jako člen štafety se zdravými atlety, do britské metropole se letos v létě jako závodník určitě dostane. Jihoafrický olympijský výbor ho totiž zařadil do paralympijského týmu. Právě možnost, že by se Pistorius zúčastnil obou Her, loni zapříčinila sportovcův spor s vedením světové atletiky.

„Musí se rozhodnout. Podle mého názoru nemůže běžet v Londýně na olympijských hrách a poté ještě na paralympiádě,“ uvedl během mistrovství světa v Tegu 2011 prezident mezinárodní atletické federace IAAF Lamin Diack.

Přestože sní o soupeření se zdravými atlety na olympiádě, paralympijských her se Pistorius vzdát nechce. Chystá se obhajovat tituly z Pekingu v běhu na 100, 200 a 400 metrů.

A stejně smělé plány má i se štafetou. „Doufám, že JAR postaví štafetu na 4x100 metrů,“ uvedl. „Naším cílem bude zaběhnout paralympijský světový rekord,“ netají se „Blade Runner“ vysokými ambicemi.

Hon na beznohého atleta Pistoriuse postrádá smysl, se zdravými by měl dál závodit
Hon na beznohého atleta Pistoriuse postrádá smysl, se zdravými by měl dál závodit

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud