3. července 2012 • 14:26

Rekordman Bolt další prohrou nakopl svého parťáka Blakea

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je olympijským vítězem, držitelem světových rekordů. Přesto nepojede jamajský sprinter Usain Bolt na olympiádu s psychickou převahou lvího krále mezi sprintery. Na domácí kvalifi kaci na Hry prohrál po stovce s tréninkovým kolegou Yohanem Blakem i na své oblíbené dvoustovce a bude mít dost práce, aby vyladil formu pro Londýn 2012.



Je to nezvyklý obrázek. Jamajský sprinter Usain Bolt dře s vyceněnými zuby, zatímco před ním finišuje bez zaťatosti někdo jiný – tréninkový kolega Yohan Blake.

„Vypadalo to, že opravdu dře, což nebývalo. Blake neměl co ztratit, mohl prohrát a dělo by se prd. Bolt nemohl,“ říká sprinterský trenér Luděk Svoboda. „Poslední dva roky už to není Bolt, který byl na olympiádě v Pekingu a mistrovství světa v Berlíně.

Tehdy to vypadalo, že kluše, je absolutně uvolněný. Teď do toho dává trochu víc síly. Narostl nahoře, na koordinaci se to projevuje. On už tak uvolněně běžet neumí. Když chce pořádně zabrat, dává do toho vrškem zbytečně moc síly.“

Po stovce si Bolt stýskal, že se nechal vyrušit pohybem souseda na startu a zaspal. Na dvoustovce se plísnil za mizerně proběhnutou zatáčku. Tu jindy zvládá tak dobře, že i Blake se obvykle na tréninku zastaví, aby ji viděl parťáka probíhat.

Jenže teď světový rekordman prohrál na dvoustovce první závod po čtyřech letech a 16 kláních. A vzápětí si nechal protahovat nohu.

„Ale to jsem udělal proto, abych se dal do kupy. Nejsem daleko od vrcholné formy,“ ujišťoval pro agenturu AP. „Nikdy nemám obavy, dokud je nemá můj trenér. A ten je nemá, takže já jsem OK.“ A Glen Mills, jenž připravuje oba sprintery, je přinejmenším navenek v klidu:

„Přijdeme na to, co je Usainův problém se startem na stovce. Ovšem se svou výškou při něm nikdy nebude nejrychlejší. Ale nepotřebuje být první z bloků, aby vyhrál. Jsme tam, kde chceme být.“

Usain Bolt na tiskové konferenci před Zlatou tretrou sázel jeden vtípek za druhýmFoto EPA

Do olympijského závodu na stovce zbývá Boltovi měsíc, předtím ho čeká ještě dvoustovka 20. července v Monaku. „Teď už se moc potrénovat nedá, budou ladit formu,“ míní Luděk Svoboda.

„Když už máte jakž takž dobrou formu, dá se to už spíš zkazit. Pro Blakea jsou jeho časy známkou, že ji má. Američané Gatlin a Gay ji mají také. Pro jejich psychiku, stejně jako pro Asafu Powella, je tenhle stav úžasný.
Všichni si budou myslet, že Bolt je porazitelný.
A v něm to taky bude hlodat.“

Zatímco Blake mluví o tom, jak si věřil a teď jen musí dál pracovat stejně, Bolt připouští problémy. „Ale nikdy netrénuju kvůli jednomu člověku.

Všichni mluví o Yohanu Blakeovi a on ukazuje, že je jedním z nejlepších. Jenže já prostě jdu na trénink, zpět do práce, abych udělal, co musím.

Teď mám v Londýně co dokazovat. Já jsem olympijský vítěz. Já musím ukázat světu, že jsem nejlepší. Ale není to tak, že bych vybouchl. Vím, co musím udělat, abych tohle dokázal.“

Usain Bolt byl v Oslu nejrychlejší, krajan Asafa Powell mu ale dýchal na záda
Usain Bolt byl v Oslu nejrychlejší, krajan Asafa Powell mu ale dýchal na záda

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud