22. října 2013 • 13:10

Olympiáda v Riu bez Bolta? Jamajce hrozí trest kvůli dopingu!

Autor: jšk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlatou rozlučku s kariérou si jamajský blesk Usai Bolt naplánoval pro olympiádu v roce 2016 v Riu de Janeiru. Jenže se může stát, že se v Brazílii proběhne maximálně po slavné Copacabaně. Světová antidopingová agentura WADA totiž hrozí Jamajce zákazem startu jejích sportovců na Hrách, pokud nedostojí svým závazkům týkajících se systému pravidelných antidopingových kontrol.



Bývalá výkonná ředitelka jamajské antidopingové komise (JADCO) Renee Anne Shirleyová nedávno zveřejnila informaci, že systém mimosoutěžních kontrol v době od ledna do července 2012 doslova zkolaboval. Současný šéf JADCO Herbert Elliott její zprávu označil za lži a Shirleyovou popsal jako „pomatenou“.

Podle WADA ale opravdu existuje „výrazný úsek bez testů“ v době, kdy sportovci trénovali před olympiádou. Proto nařídila mimořádnou prověrku, jenže narazila na neochotu a výmluvy jamajských funkcionářů. „Argumenty, že jsou připraveni se s námi setkat nejdřív v průběhu příštího roku, je naprosto nepřijatelné,“ zuří prezident agentury John Fahey, jenž dokonce označil snahy vyhnout se auditu za směšné.

Zároveň slíbil „okamžitou odpověď“. Jamajce tak hrozí zákaz startu sportovců na olympijských hrách v Riu de Janeiru, pokud nepřistoupí na podmínky WADA. Hry by tak přišly o jednu ze svých největších hvězd Usaina Bolta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud