7. května 2014 • 16:19

Sprinter Gay chystá návrat, kvůli dopingu musí zaplatit 10 milionů

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americký sprinter Tyson Gay, který dostal za doping roční trest zákazu činnosti se zpětnou platností, se v letošní sezoně vrátí k atletické kariéře. Trojnásobný mistr světa z roku 2007 může závodit už koncem června. Gay zároveň chce vrátit všechny peníze, které si za dobu používání dopingové látky, vydělal. Celkem půjde v přepočtu o deset milionů korun.



Tyson Gay potvrdil své plány na návrat na schůzce s mladými atlety v Kentucky. „Podle pravidel USADA (americké antidopingové agentury – pozn. red.) o svém případu nemohu mluvit. Určitě ale rozumí, co se stalo. USADA chápe, že šlo o chybu. Proto mi dovolila tento rok běhat,“ uvedl Gay.

Tyson Gay je s osobním rekordem 9,69 sekundy druhým nejrychlejším mužem historie po Usainu Boltovi a dlouhodobě byl považován za jeho hlavního rivala. Vloni však tři dopingové testy prokázaly, že užíval zakázané steroidy. Gay vinu nepopíral, prohlásil, že naletěl člověku, kterému věřil. Díky spolupráci s antidopingovými úřady tak dostal jen roční trest, který se navíc počítá od loňského 23. června. Koncem příštího měsíce tak bude moct svou atletickou kariéru obnovit.

Zřejmě se ale nestihne nominovat na americký atletický šampionát, který se koná od 26. do 29. června v Sacramentu. Gay také může mít potíže dostat se na startovní listiny mítinků Diamantové ligy, které se většinou k účasti atletů s dopingovou minulostí staví rezervovaně. Jisté je, že Gay nebude moct závodit v Birminghamu či Londýně. Kromě toho bude muset vrátit přibližně půl milionu dolarů (asi deset milionů korun), který si vydělal od doby používání zakázané látky. Gay už s vracením peněz prostřednictvím svého agenta Marka Wetmorea začal.

„Mohu potvrdit, že peníze jsou na cestě zpět od Gayova agenta,“ potvrdil deníku Daily Telegraph šéf britské atletiky Ed Warner. „Vědí o tom, že v kontraktu se říká, že se peníze v případě dopingového prohřešku musí vrátit. Mark Wetmore to udělal předtím, než jsme se případem začali zabývat.“

Gay přiznal, že mast se steroidem používal od 15. července 2012. Kvůli tomu přišel o stříbrnou medaili ze štafety na olympijských hrách v Londýně. Medaili už vrátil Mezinárodnímu olympijskému výboru.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud