11. listopadu 2014 • 13:15

Půjde Pistorius do domácího vězení? Kvůli protézám ho zřejmě nepustí

Autor: jaj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Provedl otřesný čin! Oscar Pistorius vloni v únoru zastřelil svou přítelkyni. Vyfasoval pět let natvrdo. Odsouzenec však doufá, že bude už po deseti měsících za mřížemi přemístěn do domácího vězení. Překážkou k předčasnému propuštění jsou však protézy na dolních končetinách, které znemožňují použití elektronických pout.



Věznice Kgosi Mampuru v Pretorii využívá u trestanců, kteří nastoupí do domácího vězení, elektrická pouta. Ale ty nelze sledovat, pokud jsou upevněna na protetickou nohu. A to je právě případ Pistoriuse, kterému v dětství obě nohy amputovali, a tak musí používat speciální protézy.

„Zařízení musí být fyzicky připojeno ke kotníku pachatele. Nemůžeme jej používat na falešné končetiny, které by mohly být ponechány někde statické, zatímco pachatel zmizí,“ sdělilo vedení věznice Pistoriusovi. Tyto informace přinesl britský deník Mail Online. Upevnění elektrických pout na zápěstí není možné, protože je lze snadno sundat.

Pistorius věřil, že by mohl zbytek trestu strávit v domě u strýce na předměstí Waterkloof v Pretorii, kde už pobýval sedm měsíců během soudního líčení. Součástí luxusního domu je i bazén a posilovna. Kvůli protézám se však bude muset nejspíš atlet spokojit s celou ve vězení v Pretorii.

Oproti přepychu, který by využíval u strýce, má vězeňská cela rozlohu šest metrů čtverečních. Je zde postel, skříň, umyvadlo a WC. Pistorius nemá k dispozici televizi ani přístup k mobilnímu telefonu. Sprchový kout sdílí s dalším vězněm v sousední buňce.

Vzhledem k odvolání jihoafrického státního zastupitelství proti verdiktu i výši trestu pro Pistoriuse, jenž vloni v únoru zastřelil svou přítelkyni, bude soud znovu projednávat událost 9. prosince.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud