27. února 2016 • 18:59

Dálkaře Jušku na halovém MS rozpálil Rocky, padlo osm metrů

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neporazitelná síla Rockyho Balboy stále působí. Na halovém mistrovství republiky atletů v posledním pokusu dala sílu dálkaři Radku Juškovi, kterého skok dlouhý 801 centimetrů poslal na olympiádu a dal mu také výraznou šanci na účast na halovém MS v Portlandu.



„Ta písnička z Rockyho je známá hecovačka. Funguje to…“ pochvaloval si Juška poté, co při posledním pokusu novou halu ve Vítkovicích.

Nervy drásající konce závodu už jsou pomalu jeho specialitou. Vloni na halovém mistrovství Evropy v Praze i na mistrovství světa v Pekingu trnul až do posledního pokusu v kvalifikaci. V Ostravě předvedl do pátého pokusu kvalitní sérii, v níž se k osmi metrům přiblížil na rozdíl sedmi centimetrů. Ale euforie propukla až úplně nakonec.

„Já už asi nic jiného nezažiju, než čekat na poslední chvíli. Chudák trenér... Ten byl taky na nervy, i všichni z rodiny,“ smál se loňský vicemistr Evropy z pražského šampionátu. „Doufal jsem, ale se strachem jsem se díval, aby tam náhodou neskočilo 7,99.“

Výkon přes osm metrů Juškovi s předstihem zajistil nominaci na olympijské hry v Riu de Janeiro a dal mu také naději na start na březnovém halovém MS v Portlandu. Juška je teď dvanáctý ve světových tabulkách a bude čekat na pozvání.

„Říkali, že by mě mohli za těch osm metrů dobrat. Láká mě to,“ připouští Juška. „V těch osm metrů jsem tajně doufal, ale bylo to pro mě takové mini překvapení. Moc jsem tomu nevěřil, protože měl jsem týden výpadek a týden jsem se z toho dostával. Dneska jsem na rovince cítil, jako bych uběhl maraton.“

Dálkaři halovou sezonu zkompikovala bolest zubů, kvůli nimž minulý týden neodjel na mítink World Indoor Tour do Glasgow. „Byla chycená levá osmička, ale vytrhli mi ještě jeden, abych měl pokoj,“ říká Juška.

Na republikovém šampionátu v Ostravě potvrdili olympijskou nominaci také tyčkařky Romana Maláčová (450 cm) a Jiřina Ptáčníková (440 cm). Vítězná Maláčová se na závěr neúspěšně pokoušela o osobní rekord 463 centimetrů.

„Už jsem se nedokázala zkoncentrovat, jela jsem sem s tím, že skočím limit na olympiádu, abych měla klid na sezónu A myšlenky se nedokázaly úplně zklidnit,“ řekla Maláčová.

Výškaři Jaroslavu Bábovi 226 centimetrů stačilo na jeho čtvrtou olympiádu. „Jsem rád, že jsem to dneska potvrdil. Byl to můj cíl skočit 226, povedlo se to. I když na třetí pokus. Věděl jsem, že na to dneska mám,“ líčil Bába, který tak má klid na olympijskou přípravu. „Je to fajn. Každopádně furt musím trénovat, nechci se olympiády jenom účastnit, chci tam předvést nějaký slušný výsledek. Budu makat, abych formu vyladil.“

Kateřina Cachová si pojistila účast na halovém mistrovství světa v Portlandu. Závodnice, která čeká na pozvánku v pětiboji, vyhrála závod na 60 metrů překážek a časem 8,14 sekundy na setinu splnila limit.

„Celou sezonu jsem běhala 8,30, teď mám limit. Jsem ráda, že na mistrovství světa pojedu, i kdyby to ve víceboji nevyšlo,“ řekla Cachová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud