4. července 2016 • 09:50

Gatlin má nejlepší čas sezony. A doufá, že Bolta zranění do Ria pustí

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco jamajský sprinter Usain Bolt si měsíc před olympiádou léčí natržený sval, kvůli němuž odstoupil z jamajské kvalifikace, Američané odpověděli na národním šampionátu v Eugene leteckými časy. Justin Gatlin zvítězil v nejlepším světovém výkonu roku 9,80, Trayvon Bromell zůstal zpět jen o čtyři setiny.



Po letech jamajského útlaku se v klíčové fázi olympijské sezony američtí sprinteři opět potkávají se svým tradičním sebevědomím.

„Jdeme zabrat stupně vítězů,“ prohlásil Justin Gatlin poté, co vyhrál americkou olympijskou kvalifikaci v nejlepším světovém čase roku 9,80 sekundy.

Olympijský šampion z Atén 2004 a úřadující vicemistr světa ve finále o čtyři setiny porazil loňského bronzového medailistu Trayvona Bromella. Z třetího místa se do olympijského Ria kvalifikoval Marvin Bracy časem 9,98 sekundy. Místo naopak nezbylo na zkušené veterány Mikea Rodgerse a Tysona Gaye.

„Jen jsem se snažil zajistit si lístek na tu loď do Ria,“ prohlásil Gatlin. „Moji rodiče mají lístek, má rodina má lístek, takže na mě byl tlak, abych si ho vybojoval taky.“

Gatlin s Bromellem se rázem dostali do pozice hlavních favoritů olympijské stovky, se svými nedělními časy z Eugene jsou na prvních dvou příčkách letošních tabulek. Jamajčan Usain Bolt, vítěz olympijského běhu na 100 metrů z posledních dvou olympiád, se navíc o víkendu zranil na jamajském šampionátu a zároveň olympijské kvalifikaci v Kingstonu.

Podle jamajských kritérií však není umístění na národním šampionátu jediným kritériem pro nominaci na olympiádu. Pokud se Bolt stihne včas vyléčit a dostat se do formy, bude do týmu pro Rio nominován.

„Poté, co jsem pocítil nepohodlí v zadním stehenním svalu v prvním kole a poté znovu v semifinále, jsem byl prohlídnut šéflékařem národního šampionátu a byl jsem diagnostikován s lehkým natržením svalu,“ uvedl Bolt. „Kvůli zdravotním důvodům jsem požádal o možnost neúčastnit se finále stovky a zbytku národního šampionátu. Ihned se začnu věnovat léčbě a doufám, že na Anniversary Games v Londýně 22. července přesvědčím o své formě a získám místo v Riu.“

Bolta v posledních sezonách zdravotní potíže sráží často, zatím pokaždé se ale na vrcholné akci objevil v plné formě.

„Je to tradice. Bylo to tak v roce 2012, bylo to tak vloni. Vím, že se vrátí ve formě,“ uvedl Gatlin. „Je to olympijský rok a dějí se různé věci. Je to Usain, takže se s ním v Riu potkáme tváří v tvář.“

Také Tyson Gay věří, že Bolt bude v Riu fit.

„O Usainovi musíte vědět jednu věc, neukazuje své karty. Ukáže je, až bude připraven,“ řekl Gay.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud