20. prosince 2016 • 17:42

Proč přehlížejí v anketě Faraha? Spousta lidí ho nevidí jako Brita, tvrdí triatlonista

Autor: Erik Krajdl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvě olympijská zlata jsou letos zřejmě málo. Běžec Mo Farah (33) sice v Riu de Janeiro zazářil, na umístění v první trojici tradičních britských cen pro Sportovní osobnost roku BBC to však nestačilo. „Jsem z toho opravdu smutný. Nejsem si jistý, ale podle mě ho spoustu lidí nevidí jako Brita,“ reagoval na pominutí Faraha úřadující olympijský vítěz v triatlonu Alistair Brownlee.



Na olympiádě Farah obhájil zlato v běhu na 5000 a 10 000 metrů z Londýna před čtyřmi lety. Díky tomu se stal nejúspěšnějším britským atletem všech dob. Přestože opět získal dva nejcennější kovy, stačilo to pouze na čtvrté místo v anketě o nejlepšího sportovce Velké Británie za rok 2016.

Čtyřnásobný olympijský vítěz, který přišel do svojí současné vlasti ze Somálska v osmi letech, získal pouze pětinu hlasů v porovnání s vítězem ankety Andym Murraym .

Zastání našel Farah u triatlonisty Alistaira Brownleeho, který v hlasování skončil druhý v závěsu za Andym Murraym. „Hlasoval bych pro Moa. Podle mě jsou jeho úspěchy neuvěřitelné. Navíc vyčnívají v tom, že se to ještě žádnému Britovi před ním nikdy nepodařilo,“ vyzdvihl Brownlee Farahovy zásluhy. „Je tu velká šance, že už se to ani nikdy nikomu nepovede. Není to tak, že by takové výkony předváděl někdo každý rok,“ doplnil.

Při předávání cen si Farah užíval dovolenou v Dubaji se svou manželkou a čtyřmi dětmi. „To tomu taky nemusí pomoct, když nejste při vyhlašování přítomný,“ vzkázal Brownlee. „Jinak fakt nevím, proč věčně není v první trojici. Možná je to také tím, že trénuje v zahraničí,“ dodal.

Nejvyšší umístění závodníka dlouhých tratí v anketě o nejlepšího britského sportovce představuje třetí místo z roku 2011.  „Nechápu to. Pro mě je Mo perfektním britským příběhem. V mládí přišel do Británie jako uprchlík a teď reprezentuje zemi jako nejlepší na světě,“ řekl udiveně Brownlee.

Možným důvodem pro Farahovo opomíjení může být pokračující spolupráce s trenérem Albertem Salazarem, který byl zapletený do dopingové aféry.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud