5. října 2017 • 04:45

Před 10 lety Jonesová začala padat na dno. Co dělá slavná sprinterka dnes?

Autor: pta, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Určitě si jí pamatujete. Nejdřív jako nejlepší sprinterku světa a jednu z globálních sportovních hvězd. Američanka Marion Jonesová pak zažila drastický ústup ze slávy, který ji dovedl až na úplné dno – k půlročnímu pobytu ve vězení. Všechno přesně začalo před 10 lety, kdy se přiznala k užívání dopingu. Jak se sesazené olympijské vítězce daří dnes? Snaží se studenty poučit na základě vlastní zkušenosti, jak se v klíčových chvílích správně rozhodnout.



Jonesová patřila na přelomu tisíciletí k největším atletickým hvězdám, z vrcholných podniků si pravidelně odvážela medaile. V roce 2006 se ale nad ní objevil dopingový stín a 5. října 2007 se přiznala, že v letech 2000 až 2001 využívala nepovolené látky.

"Kvůli tomu teď končím s atletikou, sportem, který jsem hluboce milovala. Zklamala jsem přátele, rodinu, fanoušky," konstatovala Jonesová zdrceně u soudu. Bezprostředně poté oznámila konec kariéry, během které několikrát získala titul mistryně světa a mezi jejími trofejemi nechyběly ani tři zlaté olympijské medaile ze Sydney 2000.

Ty ovšem - stejně jako dvě bronzové medaile ze stejných her a zlato a stříbro ze světového šampionátu z Edmontonu 2001 - musela Jonesová vrátit. Zůstaly jí sice tři tituly mistryně světa, které získala na šampionátech v Aténách 1997 a v Seville 1999, i nad těmi se ale dodnes vznášejí pochybnosti. 

Dnes Jonesová putuje především po školách, kde se snaží nabídnout poučení ze svých životních zkušeností. „Je důležité, aby lidé věděli, že mohou udělat chybu. Lidé si vás ale budou pamatovat podle toho, jak se zachováte poté, když chybu uděláte,“ tvrdí na internetových stránkách svého programu Udělejte si přestávku (Take a break). Svoje názory shrnula také do knihy Ve správné dráze. 

Marion Jonesová před soudní budovou
Marion Jonesová před soudní budovou

Jonesová ví, o čem mluví. Dnes jednačtyřicetiletá rodačka z Los Angeles se původně věnovala i basketbalu, atletika ale nakonec zvítězila. Na první olympiádu mohla jet jako šestnáctiletá náhradnice do štafety, ale odmítla. Před Atlantou 1996 si zase zlomila nohu a na olympiádu se tak dostala až v roce 2000, mezitím slavila úspěchy na MS i velkých mítincích. 

V roce 2003 ovšem propukl skandál s anabolickým steroidem THG z laboratoře BALCO, jejímiž zákazníky byla i Jonesová a její tehdejší partner Tim Montgomery. Ještě v roce 2005 ale všechna podezření odmítala. "Vím najisto o jediné osobě, která nikdy nedopovala - a tou jsem já!" tvrdila. 

O rok později ale byla na americkém šampionátu pozitivně testována na EPO a její dopingová minulost ji dohnala. V lednu 2008 ji soud poslal na šest měsíců do vězení kvůli tomu, že lhala o dopingu a kryla Montgomeryho v kauze s falšováním šeků. Po odpykání trestu se vrátila ke sportu, v letech 2009 až 2010 hrála profesionální basketbalovou ligu WNBA. 

Od té doby se snaží šířit své poselství, v Austinu žije se svými třemi dětmi a manželem Obadele Thompsonem, také bývalým sprinterem. „To nejlepší teprve přijde,“ zahlásila na Facebooku při oslavě svých čtyřicetin.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud