28. května 2022 • 20:57

Skvělá Stewartová! Překonala 22 let starý český rekord na 10 000 metrů

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Moira Stewartová zaběhla na Evropském poháru ve Francii český rekord na 10 000 metrů. Časem 32:08,96 minuty na stadionu v bretaňském městě Pacé překonala o více než 18 sekund výkon Aleny Peterkové z roku 2000.



Své vlastní maximum z dubnového domácího šampionátu v Otrokovicích vylepšila Stewartová o téměř 43 sekund. V závodě obsadila šesté místo těsně za čtvrtou Ukrajinou Valerijí Ziněnkovou a Španělkou Maitane Melerovou.

Zvítězila turecká reprezentantka keňského původu Yasemin Canová. Mistryně Evropy z roku 2016 dosáhla času 31:20,18.

Šestadvacetiletá Stewartová letos vytvořila už druhý český rekord. Před dvěma měsíci v Istanbulu se jí to povedlo v půlmaratonu, v němž časem 1:10:14 překonala o 47 sekund výkon Evy Vrabcové-Nývltové z Prahy z roku 2018.

V Pacé zároveň splnila limit pro účast na mistrovství Evropy v Mnichově, kde však plánuje běžet maraton.

„Byl to neskutečný závod, celou dobu se mi běželo strašně dobře. Začátek byl hrozně pomalý, tak na mě trenér houkl, ať za to klidně vezmu a nebojím se,“ uvedla v tiskové zprávě svěřenkyně Václava Janouška, která v úvodu udávala tempo.

„Po nějaké době se utvořila skupinka holek, ve které jsme se prostřídaly. Běželo se mi parádně. Dokonce mi přišlo, že jsem skoro pořád musela brzdit. Měla jsem malou krizičku na osmém nebo devátém kilometru, ale to bývá. Po doběhnutí jsem vůbec nemohla uvěřit svému času. Je to opravdu neskutečné,“ radovala se dcera někdejšího elitního skotského vytrvalce.

Šestým místem v elitní evropské konkurenci překvapila sama sebe. „V životě bych neřekla, že se takhle vysoko umístím. Ani jsem nevěděla, že naše skupinka bojuje o třetí místo. Finiš už tam prostě nebyl, ostatní holky nejspíš trénují na kratší tratě a mají lepší závěr. Šesté místo ale beru všema dvaceti,“ uvedla Stewartová. Za třetí Němkou Katharinou Steinruckovou zaostala o více než pět sekund.

V běhu B zvítězila Tereza Hrochová časem 33:08,81, kterým zaostala bezmála o devět sekund za svým osobním rekordem z loňského Evropského poháru v Birminghamu. Celkově skončila jednadvacátá.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud