Martin Hašek
Premium
29. června 2022 • 10:00

Překážkářka Vokálová: Chtěla jsem skončit. Pomohl ji trenér Samkové

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V osmnácti vyskočila na dlouhých překážkách a hned tu byla přirovnání se slavnou Zuzanou Hejnovou. Tereza Vokálová tehdy nabírala pozornost, dostala se na titulní stránku, pak šla ale její atletická kariéra šejdrem. „Letos po hale už jsem si říkala, že na to nemám. Chtěla jsem skončit, úplně to zabalit,“ vzpomíná Vokálová. Vytrvala však a o víkendu po dlouhých šesti letech znovu získala mistrovský titul, tentokrát v závodě na 100 metrů překážek.



Setinka sekundy je zlomek času, Terezu Vokálovou ale málem stála atletickou kariéru. Když v zimě na halovém mistrovství republiky skončila na šedesátce s překážkami právě o takový kousek čtvrtá, po dlouhých letech trápení se v ní něco zlomilo.

„Skončila jsem těsně za stupni vítězů, říkala jsem si, že to nemá cenu, že jsem věčně zraněná. Když už to vypadá, že by to mohlo být, tak zase nic,“ vzpomíná Vokálová. „Po halové sezoně jsem chtěla skončit, úplně to zabalit a už se v atletické hale nikdy neukázat.“

Na hraně tak najednou byla budoucnost talentu, jakých česká atletika zase tak moc nemá. Vokálová zazářila v roce 2016, když v osmnácti na mistrovství republiky v Táboře senzačně vyhrála závod na 400 metrů překážek. Radovala se s ní tehdy i její první trenérka Dana Jandová, která objevila také dvojnásobnou světovou šampionku Zuzanu Hejnovou.

Vokálová měla tehdy lepší osobní rekord než osmnáctiletá Hejnová. Získala si pozornost. Objevila se například na přehlídce atletických dresů pro olympiádu v Tokiu, deník Sport ji nasadil na titulku svého magazínu Superlife. Byla vidět. Jenže velká budoucnost pak na sebe nechávala čekat. Místo toho šla Vokálová z problému do problému.

„Bylo toho docela dost. Já jsem se potýkala každý rok s nějakým zraněním, buďto natržené lýtko nebo přetržený vaz v kotníku… Když už to vypadalo dobře, tak jsem si udělala něco se stehnem,“ vysvětluje Vokálová.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud