11. července 2023 • 11:51

Evropský soud pro lidská práva uznal, že je Semenyaová obětí diskriminace

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobná olympijská šampionka Caster Semenyaová uspěla u Evropského soudu pro lidská práva s odvoláním kvůli „testosteronovému pravidlu“ Světové atletiky (WA). Soudní dvůr ve Štrasburku uznal, že je jihoafrická atletka kvůli nařízení o nutné hormonální léčbě pro atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu obětí diskriminace. Tento rozsudek nicméně podle agentury AFP neruší platnost předpisů WA a přímo neotevírá cestu pro Semenyaovou k účasti v bězích na 800 metrů bez léčby.



Atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu, mezi nimiž je dnes dvaatřicetiletá Semenyaová nejznámější, nesmějí bez hormonální léčby závodit na tratích od 400 metrů po jednu míli.

Semenyaová se jí odmítá podrobit a nařízení se brání soudní cestou. Její odvolání už v minulosti zamítl sportovní arbitrážní soud CAS a naposledy v roce 2020 i švýcarský federální soud.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku nyní poměrem hlasů 4:3 rozhodl ve prospěch Semenyaové. Konstatoval rovněž, že atletce byl odepřen „účinný prostředek nápravy“ poté, co CAS i švýcarská justice její předchozí odvolání zamítly.

Semeneyová v minulosti získala na osmistovce tři tituly mistryně světa, naposledy v roce 2017, a na stejné trati vybojovala v letech 2012 a 2016 olympijská zlata.

Po sérii odvolání a dočasném zrušení platnosti pravidla o povinné terapii pro běžkyně na středních tratích švýcarský soud obnovil „testosteronové pravidlo“ v roce 2019 a Semenyaová se od té doby snažila prorazit na sprinterských nebo delších tratích, na někdejší úspěchy na nich ale nenavázala.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud