30. května 2008 • 11:16

Götzis bude po letech bez české účasti

Autor: ČTK
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé po patnácti letech bude tradiční víkendový mítink v rakouském Götzisu bez Tomáše Dvořáka i Romana Šebrleho. Chybět budou i další elitní závodníci.



Slavný závod v Mekce vícebojů se tak v olympijském roce bude muset obejít bez největších hvězd: nepřijedou totiž ani Bryan Clay z USA, odhlásil se loňský vítěz Andrej Kravčenko z Běloruska a v sedmiboji nezávodí už ani švédská olympijská vítězka Carolina Klüftová.

Čeští desetibojaři přitom mítinku vládnou. Pětinásobný vítěz Šebrle tam v roce 2001 vytvořil světový rekord, rekord mítinku drží i v dálce. Poprvé startoval v roce 1997 a od té doby slavný závod nevynechal, i když jej v roce 2006 nedokončil.

"Samozřejmě mě to mrzí, je to skvělý mítink, ale tím, jak se odhlásil i Clay, tak to trochu ztrácí na kvalitě. Ale zdraví a příprava na olympiádu je teď pro mě přednější," prohlásil český závodník.

Dvořák byl v Götzisu dvanáctkrát, vyhrál v letech 1999 a 2000. Poprvé přijel do městečka pod alpskými vrcholky v roce 1994, vynechal jen v letech 2002 a 2003. Češi drží šest nejlepších výkonů historie Götzisu, z toho Šebrle pět. "Loni mi nic nedali, tak tam nejedu," vtipkoval Dvořák nad skutečností, že při desáté účasti v roce 2005 dostal od organizátorů jabloň a o rok později zahradnické nůžky.

České barvy tak budou hájit Josef Karas a Denisa Ščerbová, která loni v Götzisu poprvé v kariéře překonala hranici 6000 bodů a letos chce tento výkon zopakovat. Nominovala by se tak na olympijské hry. Mírnější limit, s nímž může do Pekingu jen jeden atlet z jedné země, je 5900 bodů. "Věřím, že 6000 bodů padne, je to můj cíl. Cítím se na to," prohlásila Ščerbová.

Karas se v posledních týdnech tvrdě připravoval a do Rakouska odjel spíš testovat formu z plného tréninku. "Jedu vyzkoušet, jak jsem na tom, vidím to tak kolem 7750 bodů," řekl ČTK. Přísnější limit na olympijské hry, s nímž mohou jet tři atleti, je 8000 bodů. "To bych chtěl splnit až v Kladně," plánoval účastník loňského mistrovství světa v Ósace.

O vítězství budou bojovat Jamajčan Maurice Smith a Kazach Dmitrij Karpov, silní budou Rusové Alexej Drozdov, Alexej Sysojev a Alexandr Pogorelov. Mezi ženami je jednou z favoritek Ludmila Blonská z Ukrajiny, což vyvolalo hodně otázek. Götzis je totiž členem skupiny závodů Euromeetings, které se zavázaly, že nebudou zvát atlety s dopingovou minulostí.

Články odjinud


Články odjinud