7. června 2008 • 16:21

Milo bude v Pekingu běžět stovku

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako třetí nejrychlejší sprinter české historie pojede Lukáš Milo na olympijské hry do Pekingu.



Vítkovický závodník Lukáš Milo dnes při druhém kole atletické extraligy v Praze zvítězil v běhu na 100 metrů v čase 10,27 sekundy, ale hned v ochozech stadionu na Julisce si vyslechl poznámky o dopingu.

V únoru letošního roku mu totiž vypršel dvouletý trest za podvádění při kontrole v červenci 2005.

Milo o setinu splnil mírnější olympijský limit a jen o tři setiny zaostal za jedenáct let starým českým rekordem Ivana Šlehobra. O setinu pomalejší byl před 23 lety František Ptáčník a stejně rychle jako Milo běžel v roce 1992 Jiří Valík.

"Trochu mě ten čas překvapil. Tušil jsem, že budu rychlý, ale ten čas je vynikající," řekl novinářům sprinter, jenž měl dosud osobní rekord 10,53 sekundy.

Nad čtyřiadvacetiletým závodníkem se vznáší dopingový stín. V červenci 2005 se údajně pokusil o podvod při zkoušce, k níž byl vybrán. Podle vyjádření antidopingové komise i rozhodčí komise Českého olympijského výboru chtěl zředit svou moč před odevzdáním častým pitím a močením bez přítomnosti komisaře.

V jeho vzorku byl odhalen stimulant efedrin jen těsně pod povolenou normou, navíc řídká moč v obou odevzdaných vzorcích nevyhovovala kritériím.

Za efedrin se uděluje trest maximálně na tři měsíce. "Já na to nerad vzpomínám, je to pro mě uzavřená kapitola, nechci o tom mluvit," odmítl Milo dotazy novinářů.

Dušuje se, že nepodváděl. "Ať si říká, kdo chce, co chce. Už jsem poznámky zaslechl, ale já to házím za hlavu, já mám srdíčko čisté," prohlásil Milo.

Trest dostal v době, kdy ho vedl Luděk Svoboda v pražské Dukle, nyní závodí za Vítkovice, kde ho připravuje Aleš Paciorek. "Bylo to pro mě ponaučení a dnešní výkon je pro mne zadostiučiněním," uvedl.

V Pekingu bude závodit s nejrychlejšími sprintery světa, už ve čtvrtek na Zlaté tretře poběží s vicemistrem světa Derrickem Atkinsem z Baham, jenž v pátek na Zlaté lize v Oslu stlačil výkon pod deset sekund.

Milo je přitom ryzím amatérem, v Ostravě pracuje ve firmě zabývající se finančním poradenstvím. "Dají mi dovolenou, to je v pohodě," uvedl Milo, který měl na Julisce běžet i závod na 200 metrů, ale odhlásil se.

Když dostal trest, pořád trénoval a mocně toužil po návratu. "V koutku duše jsem doufal, že bych se mohl na olympiádu dostat, ale tohle jsem opravdu nečekal.

Ale byly skvělé podmínky, navíc jsem letos konečně po dlouhé době zdravý," řekl Milo, kterého hned po doběhu odvedl komisař Českého antidopingového výboru Jan Chlumský na kontrolu.

Články odjinud


Články odjinud