21. července 2008 • 21:24

Jonesová žádá Bushe, aby jí zmírnil trest

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalá atletická hvězda Marion Jonesová požádala amerického prezidenta George Bushe o zmírnění trestu za lhaní a krytí finančních machinací.



Pětinásobná olympijská medailistka ze Sydney si odpykává půlroční vězení za to, že lhala vyšetřovatelům o své dopingové minulosti a navíc kryla finanční podvod svého někdejšího přítele Tima Montgomeryho. Rovněž bývalého atleta, jehož kariéru ukončila dopingová aféra.

Jonesová nastoupila do texaské vojenské věznici ve Fort Worthu 7. března. Podle agentury AP není jasné, kdy o zmírnění trestu požádala. Její žádost nyní prozkoumá ministerstvo spravedlnosti, které poté prezidentovi vydá doporučení.

Podle AP dvaatřicetiletá sprinterka a dálkařka zřejmě žádá o zmírnění trest, a nikoli o milost, která by znamenala, že jí bude vymazán záznam z trestního rejstříku.

Jonesová se loni v říjnu přiznala k systematickému užívání zakázaných látek, které předtím dlouhé roky popírala. Vzápětí ukončila kariéru. Mezinárodní atletická federace IAAF pak anulovala všechny její výsledky od září 2000, takže Jonesová přišla i o tři zlaté a dvě bronzové medaile ze Sydney.

Zbyly jí tři tituly mistryně světa. IAAF se rovněž rozhodla požadovat od matky dvou dětí vrácení finančních odměn ve výši zhruba 700.000 dolarů.

U civilního soudu dostala Jonesová vedle půlročního vězení jako součást trestu 400 hodin veřejně prospěšných prací, které musí vykonat v průběhu dvou let následujících po propuštění.

Články odjinud


Články odjinud