Martin Hašek
4. června 2009 • 15:09

Bitva sprinterů: Bolt vyzve Gaye

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podivné poměry mezi atletickými hvězdami, které se v minulosti nechtěly utkávat před titulovým soubojem na světovém šampionátu nebo olympijských hrách, se rozplynuly s nástupem Usaina Bolta. Jen pár dní poté, co na sebe Američan Tyson Gay znovu upozornil rychlým časem v New Yorku, Bolt vyhlásil zájem o vzájemný souboj.



Světová atletika se má na co těšit, protože hra na schovávanou je u konce. Reakce Jamajčana Usaina Bolta na víkendový výkon Američana Tysona Gaye, který v New Yorku zaběhl dvoustovku za 19,58 sekundy, což je třetí nejrychlejší čas historie, byla blesková.

„Určitě se chci s Tysonem před mistrovstvím světa utkat, abych věděl, jak na tom jsem,“ řekl Bolt. „Těším se na tenhle závod. Tyson začal skvěle, bude to zajímavá sezona. Jeho výkonem nejsem překvapen, je to velmi odhodlaný protivník.“

Gay a Bolt jsou sprinterští králové dvou posledních sezon. Američan vyhrál obě sprinterské tratě na mistrovství světa 2007 v japonské Ósace. Bolt se tehdy soustředil ještě jen na svou oblíbenou dvoustovku, ale s Gayem ve finále prohrál.

Léto před ósackým šampionátem však probíhalo v marném očekávání na souboj Gaye a tehdejšího světového rekordmana na 100 metrů Asafy Powella. Požadavky manažerů na vysněný běh se dostaly do statisícového řádu v dolarech a nikdo nebyl ochoten tolik peněz zaplatit.



Loni se situace obrátila a byl to Bolt, který získal v Pekingu olympijské tituly v bězích na 100 i 200 metrů, ve sprinterské štafetě, ve všech závodech navíc přidal nové světové rekordy.

Gay na loňské olympiádě vyhořel, ale sobotní běh v New Yorku ho vrátil zpátky do hry. Rychleji než on běželi na trati 200 metrů jen Bolt loni v Pekingu (19,30 sekundy) a legendární Američan Michael Johnson při předchozím světovém rekordu 19,32 sekundy na olympijských hrách 1996 v Atlantě.

„Myslím, že Bolt si mě všiml,“ řekl Gay po svém úspěchu v New Yorku. „Ví, že běžet do zatáčky umím. A ví, že je to pro něj dobře, protože má dobrého protivníka.“

Gay navíc dojem ze svého běhu přiživil informací, že se letos ještě nevěnoval speciálnímu tréninku sprinterské rychlosti.

„Na rychlost běhám hodně šedesátimetrových i třicetimetrových sprintů. Na to jsem ještě nesáhl. Zatím jsem se věnoval čtyřstovkám a delším vzdálenostem,“ řekl Gay.

Očekávání vzájemného souboje je o to větší, že i Bolt už v letošní sezoně dokázal svou připravenost. Při pouličním běhu v Manchesteru zaběhl světový rekord na 150 metrů za 14,35, což je pro dvoustovku velmi dobré znamení.
Zbývá už jen, aby si manažeři obou závodníků vybrali město, kde se utkají.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud