21. srpna 2009 • 22:55

Bolt, jak ho možná neznáte

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho sportovní život byl probrán snad ze všech stran. Víte, v čem běhá, jak trénuje, jak slaví úspěchy... Ale co jeho soukromí? Věděli jste, že se mu dříve nechtělo trénovat? Byl totiž líný!



AUTA. Bolt je blázen do rychlých sporťáků a letos mu tahle vášeň zkomplikovala sezonu. V dubnu se totiž ve svém zánovním BMW M3 vyboural doma na Jamajce, vyvázl však jen s několika řeznými ranami na nohou. Bolt vlastní několik luxusních vozů, včetně Ferrari F430. Když přijel letos na mítink do Ostravy, na letišti v Mošnově se projížděl v BMW rychlostí 240 kilometrů v hodině.

Nabourané auto jamajského sprintera Usaina Bolta.Foto ČTK/AP

MANCHESTER UNITED. Přesto, že jeho kamarád Cristiano Ronaldo odešel do Realu Madrid, Bolt zůstává nadšeným obdivovatelem slavného anglického fotbalového klubu. Jedna z prvních otázek na čtvrteční tiskové konferenci po jeho rekordním běhu na 200 metrů mířila na porážku United na hřišti nováčka Premier League v Burnley. „Co to vůbec vytahujete?“ reagoval naoko pobouřeně. „Bylo to pro mě zklamání. Ale můj tým se vzpamatuje, nemám obavy.“

Mistrovství světa v atletice 2009 Berlín:
Kompletní zpravodajství čtěte zde »

RODINA. Během sezony má Bolt svou evropskou základnu v Londýně a často jezdí po celém světě. V těchto dnech třeba vyjednává o podzimním turné po Austrálii. Nejspokojenější je ale doma na Jamajce. Jeho rodiče Wellesley a Jennifer Boltovi žijí ve vesničce Sherwood Kontent, tři a půl hodiny cesty z Kingstonu. Boltův otec tam vede místní obchod se smíšeným zbožím. Boltova přítelkyně Mizicann Evansová studuje univerzitu v Kingstonu. Velký vliv na Bolta má i jeho mentor Norman Peart, který se mu od mládí stará o finance.

Usain Bolt s druhou berlínskou medailí
Usain Bolt s druhou berlínskou medailí

TRÉNINK. Sám Bolt řekl, že v minulosti býval na tréninku často líný a jeho kouč Glenn Mills ho musel nutit k práci. Bez potu a dřiny by ale těžko mohl běhat své úchvatné časy. Jak je to ve skutečnosti, dokresluje svědectví atletického manažera Alfonze Jucka. „Boltův manažer Ricky Simms mi ukazoval na mobilu, jak Usain po jednom tréninku na začátku července asi půlhodiny ležel na zemi, úplně vyřízený.“

PENÍZE. Velké finanční částky už k Boltovi patří a nebude tomu jinak. Na mistrovství světa si dosud v sedmi bězích na 100 a 200 metrů vydělal díky prize money za dva tituly ve světových rekordech 320 000 dolarů (skoro 6 milionů korun). Za každou sekundu práce na dráze tak získal přibližně šedesát tisíc korun. V celkových příjmech to jsou pro Bolta jen drobné. Příští rok si jeho manažer bude říkat zřejmě ještě větší částku na startovném za jediný závod. Bolt chce být prvním atletem, který si během jednoho roku vydělá 10 milionů dolarů.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud